Volledig scherm
Robert van den Broek en zijn zoon Simon tijdens de opnames in Rwanda. © Anne-Marie de Brouwer

Helmondse film over Rwandese vrouwen in Cacaofabriek

HELMOND - Rwandese vrouwen die seksueel misbruikt werden tijdens de genocide van 1994 zijn vaak buitengewoon veerkrachtig. Daarover gaat ‘Mukomeze: Empower Her’ van de Helmondse filmmaker Robert van den Broek en zijn zoon Simon.

De korte film is woensdagavond te zien tijdens een thema-avond in de Cacaofabriek. Die begint om 19.15 uur en is gratis te bezoeken. Belangstellenden moeten wel even een vrijkaartje bestellen.

Vader en zoon Van den Broek (49 en 22) verbleven afgelopen zomer zes dagen in Rwanda. Hoewel ze gebruik konden maken van het netwerk van Stichting Mukomeze uit Tilburg, moesten de Helmonders vooral vertrouwen winnen. „Het is natuurlijk nogal wat om over dit soort dingen te praten met twee blanke jongens die er een film over willen maken”, zegt Robert van den Broek.

Samen met ‘Mukomeze: Empower Her’ worden vanavond nog twee films over hetzelfde onderwerp vertoond. „500.000 Rwandese vrouwen zijn tijdens de genocide slachtoffer geworden van seksueel geweld”, schetst Van den Broek de schaal van de schandvlek.

De Helmondse film is een voorproefje van een documentaire die Van den Broek senior in 2020 wil maken met cabaretier en presentator Leon van der Zanden.

In samenwerking met indebuurt Helmond