Volledig scherm
Abdelhamid Ainelhayat.

Helmondse imam geeft contacten met andere omstreden moslim-predikers toe

HELMOND - De imam van de Helmondse Al Fadjr-moskee erkent zijn goede contacten met andere omstreden orthodoxe moslim-predikers. "Maar ik ben tegen terrorisme."

Imam Abdelhamid Ainelhayat, boegbeeld en prediker van de Al Fadjr-moskee in Helmond, ziet bondgenoten in de omstreden orthodoxe islam-predikers Fawaz Jneid uit Den Haag en Ahmad Salam uit Tilburg. Dat zegt hij donderdag in een interview met het ED. 

Ainelhayat ondertekende een petitie tegen het gebiedsverbod dat Jneid onlangs kreeg in Den Haag omdat hij in zijn preken ‘een vijandsbeeld schept van sjiieten, Joden en het Westen’, aldus de landsadvocaat. De Helmonder steunt zijn Haagse collega want: ,,ik houd er niet van dat een imam in Nederland niet vrij kan lopen en spreken. Dat is geen democratie.” Ainelhayat kwam in 2015 zelf in het nieuws toen hij in een preek in Helmond een omstreden aanval deed op de democratie.

Ainelhayats bondgenoot Ahmad Salam is de orthodoxe prediker van de Tilburgse As Soennah-moskee, die ooit opzien baarde toen hij weigerde minister Rita Verdonk een hand te geven omdat ze een vrouw is. De politie deed vorig jaar een inval in zijn moskee op verdenking van witwaspraktijken. 

RIHS

In een weblog van journalist Carel Brendel, erkend volger van de radicale islam, wordt Helmonder Ainelhayat gelinkt aan het islamitisch liefdadigheidsfonds RIHS, dat in de VS wordt verdacht van steun aan Al Qaida en andere terroristische organisaties. Met RIHS-geld zou Ainelhayat begin deze eeuw ‘de meest orthodoxe moskee van Spanje’ in Reus gesticht hebben. De Helmondse imam ontkent dat hij daarvoor RIHS-geld heeft aangenomen. Hij zegt ook: "Ik ben tegen terrorisme en niet radicaal. Radicaal is als je iemand veroordeelt en negatief over ze spreekt. Dat doe ik niet."

Arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University plaatst vraagtekens bij die laatste uitspraak. De Ruiter beluisterde de preek die Ainelhayat onlangs hield in Helmond op 20 oktober. "Daarin haalt hij uit naar de sjiieten in Irak, Iran, Syrië en ook ons land. Hij noemt de sjiieten een virus dat zich snel verspreidt." De reactie daarop van Ainelhayat: "Ik ben tegen slechte mensen die de strikte islam en de koran ontkennen. Die noem ik een virus. Maar ik zeg niet: dood ze!"

Volledig scherm
Abdelhamid Ainelhayat.
Quote

Als mijn vrouw hoort dat ze me op internet een haatimam noemen, moet ze lachen

Abdelhamid Ainelhayat

Een afspraak met Abdelhamid Ainelhayat is snel gemaakt dezer dagen. Ga naar de Helmondse Al Fadjr-moskee, laat een visitekaartje achter en binnen een halfuur belt de imam. Twee uur daarna maakt hij tijd om te praten in zijn kantoortje in de moskee, na het vrijdaggebed. "Op internet word ik van allerlei dingen beschuldigd, maar niemand vraagt aan mij hoe het zit. De Nederlandse regering, de veiligheidsdienst, ik heb ze hier nooit gezien. Ik wou dat u eerder was gekomen", opent hij in vloeiend Engels.

Moskee in Spanje

Sinds 2014 is Abdelhamid Ainelhayat (52) imam in Helmond en verzorgt hij het merendeel van de vrijdagpreken in de Al Fadjr-moskee. Voor die tijd was hij onder meer verbonden aan de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven - van 1995 tot 2001 - en was hij imam van de moskee in de Spaanse stad Reus. Over die moskee gaat een van de vingerwijzingen naar Ainelhayat op het weblog van Brendel, volger van de radicale islam. De moskee wordt de meest radicale van Spanje genoemd en zou zijn gesticht met geld van het islamitische liefdadigheidsfonds RIHS. In de Verenigde Staten wordt dat fonds verdacht van steun aan de terroristen van Al Qaida.

,,Ik heb inderdaad een moskee in Reus gebouwd, met 350.000 euro die we bij moslims in Reus hebben opgehaald en met 120.000 euro van een rijke zakenman; Al Issa. Maar zonder geld van RIHS dus”, stelt Ainelhayat.

Aanslag

Brendel linkt Ainelhayat ook aan Tariq Ibn Ali, een rondreizende prediker die onlangs is gearresteerd in Birmingham. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het plannen van een terroristische aanslag op Mallorca. Ainelhayat ontkent dat hij close is met Tariq Ibn Ali. "Ik heb hem drie keer gezien, één keer in Eindhoven in de Al Fourqaan-moskee en twee keer in Gouda."

Door het blog van Brendel is Ainelhayat deze zomer in de schijnwerpers gekomen. En ook door de steun die hij in augustus betuigde aan de Haagse prediker Fawaz Jneid, die omstreden is omdat hij mogelijk het gedachtegoed van moslimterroristen onder jongeren verspreidt.

Eerder, in april 2015, zorgde Ainelhayat zelf voor opschudding door in een preek in Helmond kritiek te uiten op het westerse democratische systeem. "Dat maakt het mogelijk dat mannen trouwen met mannen, vrouwen met vrouwen." Een schande, vond Ainelhayat.

Sharia

Quote

Ik heb nooit jongeren gezegd dat ze aanslagen moeten plegen

Abdelhamid Ainelhayat

Zonder een vraag erover af te wachten begint Ainelhayat over die preek. ,,Democratie is niet maar alleen maar goed. Het bracht ons Donald Trump, Geert Wilders, Marie Le Pen in het Europarlement. Deze politici beledigen moslims en hebben geen plan. Wij geloven niet in wetten die door politici zijn gemaakt, wij geloven in de sharia - de wetten van Allah.”

Over zijn steun aan Fawaz Jneid is Ainelhayat duidelijk. "Fawaz Jneid is salafist. Ik ook. Wij kunnen niet accepteren dat de koran anders wordt uitgelegd dan op de manier waarop de profeet en zijn volgelingen dat deden. Maar wij zijn niet radicaal. Wij moedigen mensen niet aan naar Irak, Syrië of Afghanistan te gaan. Ik heb nooit jongeren gezegd dat ze aanslagen moeten plegen. Wij zijn tegen terrorisme. Trouwens: de Nederlandse en Spaanse regering zijn ook niet gek. Ik ben 32 jaar in Europa en heb nooit problemen gehad. Waarom arresteren ze me dan niet? Omdat er geen bewijs is. Niemand heeft bewijs tegen mij."

Marokko

"Ik ga regelmatig naar Marokko, ik ben daar in de buurt van Casablanca geboren. Als ze in Marokko denken dat ik radicaal ben, laten ze me eens niet binnen."

Marokko is niet het enige buitenland dat Ainelhayat aandoet. Vorige week was hij in Italië - 'om religieuze redenen' - begin deze week in Brussel. "En ik kreeg een week geleden een telefoontje uit Syrië van iemand die raad nodig had. Ze vinden mijn telefoonnummer op Facebook. Maar ik zei: Ik ben nu in Nederland, ik kan je niet helpen."

Helmond

In Helmond zegt Ainelhayat met niemand problemen te hebben. "Iedereen vindt mij hier aardig. Als mijn vrouw hoort dat ze me op internet een haatimam noemen, moet ze lachen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond