Volledig scherm
Supermarkt Jumbo aan de Azalealaan in Helmond. © ED

Helmondse Jumbo favoriet van Bossche inbreker

DEN BOSCH - Niet een, maar vier inbraken in de Helmondse Jumbo werden opgelost toen een agent in juni dit jaar een man bij zijn benen greep toen deze 's nachts uit het raam wilde klimmen. Een heterdaadje, die met drie andere kraken bij dezelfde winkel 15 maanden cel moeten kosten, zo eist het OM.

Bosschenaar Rinus van der M. (27) kwam de zaak binnen door een ruit in te gooien. En door datzelfde raam wilde hij weer vluchten toen hij in juni werd gezien. In de Jumbo stonden een paar Big Shoppers al klaar, vol sigaretten. Die zou hij in zijn witte bestelbusje laden. Dat stond vlakbij geparkeerd.

Shoppers

Met Rinus achter tralies had de politie niet lang nodig om liefst drie openstaande inbraakzaken op te lossen. Een steen door de ruit, alleen sigaretten weg, door de dader meegenomen in big shoppers, een wit bestelbusje met zwarte stickers en een ladder op het dak: dat was allemaal ook in een andere nacht gezien, nog geen maand ervoor. Op de camerabeelden droeg de dader ook precies dezelfde kleren als Rinus later ook aanhad.

En: opnieuw was alles te zien in de late avond van 30 mei. Opnieuw leek alles op Rinus en zijn  autootje. Hij nam niet heel veel mee, maar even later, in dezelfde nacht kwam hij terug met een maat en diens auto. Ruim dertig mille aan sigaretten verdween zo.

Officier Marielle Stals vond het genoeg om drie inbraken en een vierde poging te bewijzen. De man is op allerlei manieren herkend. Dat was advocaat G. van de Grint niet met haar eens: de herkenning was op zijn kleren, zijn  loop en zijn  neus maar er zijn geen glasheldere beelden van 's mans gezicht en hij ontkent alle gelukte inbraken. 

Stals vond alles toch teveel toeval om te twijfelen. En sinds de arrestatie was er ook niet meer ingebroken bij deze Jumbo. Reden voor een streek over haar hart zag ze niet: de verdachte heeft een flink strafblad en de reclassering voelt zich niet langer geroepen voor begeleiding. Vijftien maanden cel, plus nog een halfjaartje openstaande straf, eiste ze. Van de Grint vond het halfjaar voorarrest al meer dan voldoende voor een enkele poging en wilde onmiddellijke vrijspraak. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond