Volledig scherm
Foto René Manders

Helmondse Kasteel van Sinterklaas één dag in een lager tempo

HELMOND - Al zeven jaar reserveert Sint het Helmondse kasteel één dag speciaal voor kinderen en volwassenen met een beperking of een chronische ziekte. De rondleidingen gaan dan in een veel trager tempo en de gasten krijgen alle tijd en aandacht die ze nodig hebben.

Al was het alleen maar om rolstoelen de trappen op en af te sjouwen, want erg rolstoelvriendelijk is het eeuwenoude kasteel niet.

Thomas uit Helmond komt er al jaren, maar vindt het nog steeds erg spannend. Aan zijn moeders arm schuift hij langzaam naar voren, in de richting van een Piet. "Hij is 35, een eeuwige gelovige", glimlacht zijn moeder. Even later geeft Thomas alle Pieten een stevige handdruk.

Het hoogtepunt is natuurlijk Sinterklaas zelf. Die kan niet op zijn troon, want er zit een Piet op te slapen. "Mag nie", roept Thomas terwijl hij streng met zijn wijsvinger zwaait. De kleine Frank (6) mag Piet wakker maken, door héél zachtjes in diens oor te fluisteren. Dat lukt en als beloning mag hij plaatsnemen op de zetel. Het eerder zo drukke jongetje blijft minutenlang rustig zitten.

Aan het einde van de rondleiding wordt Frank heftig tegenstribbelend naar buiten gedragen. Thomas loopt gearmd met zijn moeder de kasteeltrap af. "Zo, nu kan pakjesavond beginnen", zegt hij tevreden.