Volledig scherm
© Menno Boon

Helmondse kunstuitleen sluit deuren; wellicht verhuizing naar Eindhoven

HELMOND - De kunstuitleen in Helmond gaat begin december dicht. Stichting Beeldende Kunst bekijkt of zij in Eindhoven wellicht een nieuwe locatie kan openen.

De kunstuitleen zit in Helmond al jaren aan de Kegelbaan, bij de achteringang van de Hema. Mensen kunnen daar voor een klein bedrag per maand kunstwerken lenen.

Huurcontract
De belangstelling in Helmond neemt echter steeds meer af. Bovendien loopt het huurcontract van het pand af. Stichting Beeldende Kunst (SBK), dat geen subsidie krijgt, besloot daarop om de uitleen per 3 december te sluiten. Eerder werd dit ook al in Oosterhout en Tilburg gedaan.

De dichtstbijzijnde locatie is nu Breda. "Maar als mensen kunst willen wisselen of iets moois op onze website zien, hoeven ze echt niet helemaal naar Breda of Amsterdam te rijden", verzekert Vera Schoffelen van SBK. "Dan valt er wel iets te regelen."

Eindhoven
Ondertussen kijkt de stichting rond in Eindhoven. Stoffelen: "We horen daar van mensen dat er behoefte is aan een kunstuitleen en daarmee zouden we toch in de regio kunnen blijven." Bij wijze van proef komt er in maart in ieder geval een tijdelijke 'pop-up store' in de stad. De uitleen zit dan drie weken lang in het Temporary Art Centre vlakbij het Philips Stadion.

Schoffelen: "We gaan kijken hoe dat bevalt en of Eindhoven inderdaad interessant is om een nieuwe kunstuitleen in te openen. We zullen vooral moeten kijken hoe we jongeren hiervoor kunnen interesseren, want die weten onze nu nog nauwelijks te vinden."