Volledig scherm
Joke Smeulders (links) en Corry Smolders met op de achtergrond het buurthuis dat ze willen omtoveren tot 'Pratend Huis'. © FotoMeulenhof

Helmondse Leonardusbuurt vond Joke en Corry 'best wel oké'

HELMOND - Twee eigenaardige kunstenaressen in een Helmondse volkswijk: heel erg voor de hand heeft het project van Corry Smolders en Joke Smeulders nooit gelegen. Na drie jaar zeggen ze de Leonardusbuurt met trots vaarwel.

'Het Pratend Huis' heet hun laatste kunststukje. Het moet middenin de Helmondse Leonardusbuurt komen en krijgt onder andere een terras, wordt omgeven door allerlei bedrijfjes en fungeert als 'taalhotel'. In dat laatste kunnen mensen in een week tijd een vreemde taal leren. Het zou voor de kunstenaars Corry Smolders en Joke Smeulders hun ultieme nalatenschap zijn voor de volksbuurt waarin ze zich drie jaar lang onderdompelden.

De twee dames streken destijds neer in misschien wel het meest karakteristieke straatje van de wijk: Bij de Populieren. Twee kunstenaars, ook nog een tikkeltje eigenaardig, in een echte volkswijk: het lijkt niet de meest logische combinatie. Bewoners denken in eerste instantie ook dat ze te maken hebben met Jehova’s getuigen.

Contact maken
"We belden gewoon bij mensen aan en vroegen of we de vloer in hun hal mochten fotograferen", vertelt Smeulders over de eerste keer dat ze in de buurt langs de deuren gingen. "Dat is natuurlijk best raar, maar ze lieten ons bijna overal binnen. Uiteindelijk ging het ook niet om de foto, maar om met de mensen in contact te komen. En mensen waren daar blij mee. Op een gegeven moment zei iemand: ‘Ik hoorde al dat jullie best wel oké waren.’"

Bovendien kregen de dames het geregeld voor elkaar dat voor even de ogen van heel de stad waren gericht op de Leonardusbuurt, een wijk die normaal gesproken zelden aandacht krijgt. Er was de film Leonardo di Cabrio, waarin negen wijkbewoners hun levensverhaal vertellen. Landelijk wisten ze aandacht te trekken met het project De Aardappeleters, waarbij mensen precies op de foto worden gezet zoals op Van Gogh's schilderij. En dan zijn er nog de prachtige schorten die vrouwen uit de Leonardusbuurt zelf maken van Vlisco-stof.

Elkaar ontmoeten
Dat laatste project gaat gewoon door als het Vliegertapijt alweer is gevlogen. Hetzelfde geldt voor de modeshow voor kinderen, de Koningsspelen voor ouderen en de Ladiesnight voor vrouwen. Ze zijn stuk voor stuk door het duo Smolders en Smeulders gestart om de mensen uit hun huizen te krijgen en elkaar te laten ontmoeten.

Hun laatste wapenfeit wordt dus het Pratend Huis. Als locatie hebben de twee het huidige buurthuis ’t Huukske in gedachten. Smeulders: "Dat wordt nu nog te weinig gebruikt terwijl er zoveel mee mogelijk is. De bovenwoningen zijn ideaal om een hotel van te maken. In de brandgangen rond de gebouwen zouden mensen vanuit hun schuurtje een bedrijf kunnen beginnen. Er is al een vrouw die iets wil doen met taarten bakken."

Het zijn mooie plannen. Maar hoe realistisch is het? "De gemeente en Volksbelang zijn de buurt aan het opknappen, ook het buurthuis komt aan de beurt", vertelt Smolders. "We moeten misschien kleinschalig beginnen met extra activiteiten in ’t Huukske. Maar waarom zou daar geen terras kunnen komen? Of een podium waar mensen kunnen optreden. We willen dat mensen hun talenten kunnen laten zien. Ook als wij straks weg zijn."

Zondag 26 maart presenteert Het Vliegertapijt haar plannen voor Het Pratend Huis in het brugwachtershuisje bij spoorbrug. Vanaf 1 april is er in de wijk de afsluitende Week van het Vliegertapijt.

Volledig scherm
Joke Smeulders (links) en Corry Smolders met op de achtergrond het buurthuis dat ze willen omtoveren tot 'Pratend Huis'. © FotoMeulenhof