Volledig scherm

Helmondse monumentenspeurtocht wint Peeltrofee

HELMOND - De speurtocht voor achtste groepers in Helmond langs kenmerkende gebouwen in de stad heeft vrijdag de Peeltrofee gewonnen. Een paar uur eerder beleefde de speurtocht haar eerste editie.

Tijdens de speurtocht liepen de leerlingen in klein groepjes langs onder andere het Kasteel, de Lambertuskerk, het 'huis met de luts' en 'het huis met de klok'. Het is breuk met het verleden toen de leerlingen tijdens deze zogeheten Klassendag moesten luisteren naar de monoloog van een gids.

Uitdaging
De Peeltrofee wordt door samenwerkingsorganisatie Peelnetwerk uitgereikt aan initiatieven die cultuur en erfgoed versterken. De jury, onder leiding van de Gemertse wethouder Anke van Extel-van Katwijk, was erg gecharmeerd van de speurtocht. Vooral omdat het een uitdaging is om juist zo’n jonge doelgroep kennis te laten maken met cultuur. Bovendien kan dit idee in de rest van de Peel ook worden gestart.

De speurtocht won het van de twee andere genomineerden: het herstellen van Het Koordekanaal in De Rips en de vrijwilligers van Cultuur Overdag die allerlei activiteiten houden in Nuenen.

Volledig scherm
© Wim van den Broek