Volledig scherm
De politie onderzoekt een woningoverval in Helmond. © Bert Jansen

Helmondse na overval: Moet blij zijn dat je niet ziekenhuis in bent geslagen

HELMOND - Terwijl buiten de mensen voorbijfietsen op weg naar hun werk, wordt Tiny van Oeffelt vastgebonden in haar woning op het Helmondse industrieterrein. Een overval. „Ik dacht: 'Dit is een film.'”

Eerst was er de schrik, daarna de verbijstering, maar een paar uur na de overval overheerst de woede. Tiny van Oeffelt (69) is vooral kwaad dat drie mannen die ochtend brutaal haar huis zijn binnengeslopen, haar hebben bedreigd en er daarna vandoor zijn gegaan met haar waardevolle spullen. „Terwijl je eigenlijk natuurlijk opgelucht moet zijn dat ze je niet het ziekenhuis in hebben geslagen.”

Een film
De Helmondse doet haar verhaal een halve dag na de overval aan de keukentafel. Precies op deze plek bevindt ze zich ook die ochtend, iets voor negen. Haar man, onderwijzer, is dan al naar zijn werk. De huishoudelijke hulp staat buiten de ramen te lappen en zelf heeft Van Oeffelt in de keuken net een sopje gemaakt. Als ze zich omdraait staan er ineens drie mannen voor haar neus. Twee dikke, één dunne. Bivakmutsen. „Ik dacht: ‘Dit is niet echt, ik zit in een film’.”, vertelt ze.

Ze zijn het huis aan de Duizeldonksestraat, midden op het industrieterrein, binnengeslopen via de garagedeur. De drie mannen bedreigen haar en de hulp, die aan haar haren het huis in wordt getrokken. „Eerst wilden ze dat we gingen liggen, daarna dwongen ze ons op twee stoelen te gaan zitten met ons gezicht richting het fornuis. En we moesten naar beneden kijken.”

Waardevolle spullen
Een van de drie gaat ondertussen naar boven, op zoek naar waardevolle spullen. Die worden ook gevonden. Wat ze uiteindelijk precies buit maken, wil Van Oeffelt niet zeggen. „Het is iets wat alleen wij, de politie en de daders weten. Ik wil voorkomen dat die mannen hun straf ontlopen, omdat dit soort informatie in de krant heeft gestaan.” Om dezelfde reden wil ze ook niet dat iedereen weet met wat voor wapens ze is bedreigd. Ook de politie wil daar verder niks over kwijt.

Nog voor negen uur maken de overvallers zich uit de voeten. Een schoonmaakster die rond dat tijdstip op weg is naar haar werk, ziet de drie op fietsen van de oprit komen. „Ik vond het wel vreemd, maar die mannen – ik schat ze eind twintig, begin dertig - zagen er ook weer niet heel verdacht uit. Ze droegen op dat moment geen bivakmutsen of zo”, vertelt de vrouw.

Beveiligingscamera
Een beveiligingscamera iets verderop in de straat legt de mannen vast op beeld. Twee zitten er op de fiets, eentje is te voet. Ze hebben stuk voor stuk een capuchon over hun hoofd getrokken. Twee keer komen ze in beeld, op de heen- en terugweg. Er zit grofweg tien minuten tussen. Ook bij een ander bedrijf zouden de overvallers op camera zijn vastgelegd.

Van Oeffelt heeft zich ondertussen los weten te wringen - vlak voordat de criminelen ervandoor gingen, bonden ze de twee vrouwen vast - en belt de politie. Die heeft de verdachten ondanks een zoektocht op het industrieterrein niet meer weten te vinden. Wie het kunnen zijn geweest? Van Oeffelt heeft sinds de overval nauwelijks ergens anders aan gedacht. „Dat blijft maar door je hoofd malen. Net als dat je elke keer denkt dat het niet echt is gebeurd. Maar dat is het dus wel.” 

In samenwerking met indebuurt Helmond