Volledig scherm
© Thinkstock

Helmondse politiek steunt plan voor nieuw centrum, wel veel vragen

HELMOND - De Helmondse politiek is het onderling eens over de grove schets van een vernieuwd centrum. Een Havenpark, een verkeersluwe Kanaaldijk, veel meer groen en alle ballen op beleving zijn daarbij de sleutelwoorden.

Dinsdagavond gaven alle elf partijen in de Helmondse gemeenteraadscommissie Omgeving aan dat zij het centrumperspectief zien zitten. Tegelijkertijd leven er nog tientallen vragen over de precieze invulling daarvan en hoe alles betaald wordt. Wethouder 'centrum' Erik de Vries (SP) beloofde met zoveel mogelijk antwoorden te komen in het nieuwe jaar, als de gemeenteraad op zijn beurt een goedkeuringsstempel zet op het plan.

Grootschalige evenementen
Een veel gehoorde vraag dinsdagavond was: mogen er grootschalige evenementen plaatsvinden in het Havenpark? CDA, VVD en Helder Helmond zien dat wel zitten. SP en PvdA niet. "Want anders is het park het grootste deel van het jaar leeg", aldus SP-raadslid Ger Klaus.

Wethouder De Vries gaf uitsluitsel: "Wij kiezen niet voor een plein maar een park. Kleinschalige evenementen kunnen er plaatsvinden, maar het moet het hele jaar aantrekkelijk zijn om te verblijven. De trend in de stad is dat evenementen steeds kleinschaliger worden." De aanleg van het Havenpark is voorzien in 2017.

Verkeersluwe
Over een verkeersluwe Kanaaldijk maken veel partijen zich zorgen. Alle fracties willen dat de weg geen barrière meer vormt tussen het Steenwegkwartier en het centrum. Maar, zo zei Cor van de Burgt (fractievoorzitter VVD): "Er zitten grote bedrijven aan de Kanaaldijk die bereikbaar moeten blijven."

Hans de Mare (burgerlid PvdA) vroeg aandacht voor sluipverkeer over de Julianalaan, als de Kanaaldijk sluit voor doorgaand verkeer. "Daar mogen geen onacceptabele situaties ontstaan." De Vries beloofde komend jaar met onderzoek te komen naar voor- en nadelen van een autoluwe Kanaaldijk inclusief eventuele maatregelen die problemen elders moeten voorkomen.

Woontoren
De beoogde woontoren met winkelruimte onderin op de hoek van het Havenpark, houdt de politiek ook nog bezig. CDA-raadslid Sedat Dere vroeg naar 'nut en noodzaak van dit multifunctionele gebouw'. Volgens gemeentelijk projectleider Pieter Boesten is naar de toren 'vraag vanuit de markt, afgaand op de telefoontjes die we krijgen.'

De beoogde locatie van het gebouw, de zuidpunt van het park, is de PvdA een doorn in het oog. "De noordkant is mooier vanwege de ligging en het uitzicht. Daar is ook een betere ontsluiting mogelijk via de Torenstraat", aldus De Mare. Gezien de vermeende belangstelling onder projectontwikkelaars, wil de gemeente vasthouden aan de plek.