Volledig scherm
Amy Siemons is naast sporter nu ook zelfstandig onderneemster. © FotoMeulenhof

Helmondse rolstoelatlete Amy Siemons is nu ook nalatenschapscoach

HELMOND - Een blessure bracht Amy Siemons ertoe om na te gaan denken over haar toekomst na de sport. Op 2 januari is de Helmondse rolstoelatlete begonnen als zelfstandig nalatenschapscoach.

Ze is nog steeds atlete, maar sinds ruim een week combineert Amy Siemons de sport met een bestaan als zelfstandig ondernemer. De Helmondse mag zichzelf 'erkend nalatenschapscoach' noemen. Siemons (32) regelt in het kort gezegd alles op administratief en financieel gebied, zowel voor als na het overlijden. De eerste twee klanten zijn er al. 

De twee zilveren medailles van Londen 2012 hangen aan de muur in haar woning in Rijpelberg. In Rio kwam Amy Siemons in 2016 éénhonderdste seconde te kort voor weer een plak. Of ze doorgaat tot Tokio 2020 is zeer de vraag. Door een chronische elleboogblessure, waaraan geen operatie mogelijk is, kan de Helmondse rolstoelatlete beperkt trainen. ,,En ik ben niet gemaakt voor achteruit. Als ik de aansluiting met een blik jonkies mis, hoeft het voor mij niet meer." 

Mensen helpen

Het leven na de topsport komt ineens dichterbij.  Het bracht haar aan het nadenken. ,,Ik wist vooral wat ik niét wilde. Voorheen werkte ik in het bank- en verzekeringswezen. Dat wil ik niet meer." Ze zocht iets waarbij ze mensen kan helpen (,,dat doe ik ook met mijn eigen foundation") en wat aansluit bij haar hbo-opleiding Financial Services Management.

,,Ik was mijn beklag aan het doen tegen een bekende. Die wees me op de specialisatie nalatenschapscoaching."  Ze volgde een opleiding en staat nu in het internationaal coaches register. Het is een relatief nieuw beroep. ,,Er zijn in Nederland - dat ik weet - zeventig nalatenschapscoaches. Ik schijn de jongste te zijn." 

Wat doet ze nu precies? ,,Het is heel breed. Ik zorg enerzijds dat mensen hun zaken goed geregeld hebben. Zoals het op orde brengen van financiële administratie, wensen in kaart brengen (wie moet jouw zaken regelen als je wilsonbekwaam wordt), een beschrijving van de boedel maken, bemiddeling. Ik begeleid ook nabestaanden na een overlijden, bijvoorbeeld met afwikkeling van nalatenschap, ontruiming en oplevering woning, zelfs het regelen van een uitvaart."

Rompslomp

Siemons gaat niet op de stoel van de notaris zitten, benadrukt ze. ,,Ik kan niet om de notaris heen. Maar die gaat je echt niet helpen met het blokkeren van een bankrekening of het opzeggen van abonnementen. Ik neem de rompslomp weg. Het afwikkelen van een nalatenschap kan jaren in beslag nemen. Als iemand weet hoe dat moet en de juiste stappen onderneemt, gaat dit vaak veel sneller. En is dus goedkoper."

Op sportief gebied ligt de focus nu op het EK, later dit jaar. ,,Na Londen wilde ik zeker naar Rio. Maar ik heb nooit voor mezelf gesteld dat ik nog naar Tokio zou gaan. Ik ging het per jaar bekijken. Het gevoel nu is dubbel. Mijn coach zegt gekscherend dat ik al een beetje afscheid aan het nemen ben. Ik had iets naast de atletiek nodig om mentaal nog bij te blijven, nu ik zo beperkt word in de training. Deze baan biedt me dat en zorgt ervoor dat ik nog de kans heb om  het EK te rijden. Wheelen is een technische sport, meer is daarbij niet altijd beter. Als ik de rust bewaar komt het goed, zegt mijn coach."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond