Volledig scherm
Bij het Langdaalven is zaterdag een informatiebord onthuld door wethouder Erik de Vries in bijzijn van Helmondse scouts.

Helmondse scouts helpen bij onderhoud vennen in Stiphouts bos

HELMOND - Deze keer geen fikkie stoken, knopen leggen of atletiek: Helmondse scouts hielpen zaterdag mee in de Stiphoutse bossen.

Met het plukken van jonge berken en dennen. Dat doen zij op verzoek van het IVN en de gemeente Helmond. Met het plukken van de jonge boompjes blijft de grond rondom vijf vennen kaal en voedselarm. Daardoor krijgt heide een kans om te groeien en komen er weer salamanders en libellen op het water af. En dat is weer goed voor de variatie in natuur in en rond de bossen.

Drie Helmondse scoutinggroepen onderhouden de komende vijf jaar vijf vennen in de bossen. Het gaat om Leonardus (Helmond-Noord), Jan Baloys (Stiphout) en Paulus Helmond-Oost/Dierdonk. Gidsen en verkenners in de leeftijd van 10 tot 14 jaar gaan vanaf zaterdag minimaal een keer per jaar een ochtend aan de slag in de bossen.

Voor de scouts is het een leuke activiteit in de natuur, voor IVN een kans om jongeren te interesseren voor de natuur en de gemeente Helmond spaart kosten uit voor bosonderhoud. Dat zijn de drie voordelen van het onderhoudscontract, meent Rob Slaats van zowel IVN áls de gemeente Helmond.

Maureen Arts (11) en Noa Smits (10) van Scouting Leonardus hebben er zaterdag lol in. "Normaal mogen we niks uit de grond trekken, maar nu kunnen we helemaal losgaan."

De onderhoudswerkzaamheden begonnen zaterdag omdat het de jaarlijkse Natuurwerkdag is. Op 350 plekken in het land zijn vrijwilligers actief met groene activiteiten.

De klus in de Stiphoutse bossen was het officiële startpunt van de Natuurwerkdag in Brabant. Bij het Langdaalven onthulde wethouder Erik de Vries een informatiebord. Later komen er nog borden bij het Kromven, Wasven, Kulekesven en Kikkerven.