Close-up van het zonnedak van de Lightyear One.
Volledig scherm
Close-up van het zonnedak van de Lightyear One. © Lightyear

Helmondse start-up Lightyear sluit samenwerking met DSM voor integratie zonnedaken in andere voertuigen

HELMOND - De Helmondse start-up Lightyear en multinational DSM slaan de handen ineen. Ze gaan onderzoeken of het zonnedak voor de auto van Lightyear ook kan worden ingezet voor andere auto's, bestelwagens en bussen.

Met de oplossing van Lightyear zorgt zonne-energie voor de elektriciteit. Het bedrijf heeft een eerste model voor een gezinsauto in ontwikkeling.

Lightyear en DSM gaan samen de markt beoordelen voor integratie van de zonnedaken in meer elektrische voertuigen. Ze starten proeven voor klanten in de automobielindustrie en het openbaar vervoer. 

Volgens de bedrijven biedt de huidige wereldwijde markt voor elektrische voertuigen een enorm marktpotentieel. Het zonnedak zou twee belangrijke belemmeringen kunnen wegnemen: het beperkte bereik en de afhankelijkheid van het stroomnet. Door gebruik te maken van energie van de zon zou het bereik van elektrische voertuigen kunnen worden vergroot.

Actieradius van 725 kilometer

Lightyear ontwikkelde de technologie oorspronkelijk voor de zonnepanelen van Lightyear One. Bij de lancering in 2021 zal Lightyear One naar zeggen van het bedrijf met een actieradius van 725 km gelden als de meest efficiënte zonneauto ter wereld voor lange afstanden.

Het zonnedak bestaat uit vijf vierkante meter geïntegreerde zonnecellen die worden beschermd door veiligheidsglas.  Ze vangen continu zonlicht op. Daarmee zou het zonnedak voldoende energie kunnen genereren voor gemiddeld 70 tot 90 procent van de afgelegde kilometers op jaarbasis.

Technologie van DSM-onderdeel Advanced Solar vormt een integraal onderdeel van het zonnedak en maakt het volgens het concern mogelijk om alle aansluitingen van de zonnecellen op de achterkant van het paneel te plaatsen. Zo kan de hele voorkant van de module worden gebruikt om zonlicht op te vangen. 

In samenwerking met indebuurt Helmond