Volledig scherm
© Bert Jansen

Helmondse taxichauffeurs krijgen alsnog loon na maanden discussie

HELMOND - Voor de circa 40 chauffeurs van het Helmondse taxibedrijf Van der Zanden is er na bijna een halfjaar eindelijk goed nieuws. Uitkeringsinstantie UWV keert alsnog hun achterstallige salaris uit. Dat liet de uitkeringsinstantie maandag weten.

Opluchting bij de werknemers dus, die de afgelopen dagen een voor een werden gebeld. "Al blijf ik vinden dat het UWV dit allemaal heel slecht heeft aangepakt", beschrijft oud-chauffeur Jos Meulendijks (70) zijn dubbele gevoel. "Ik ben natuurlijk blij dat ik alsnog het geld krijg, maar uiteindelijk heeft het wel mijn baan gekost."

Achterstallig loon
Meulendijks kreeg afgelopen zomer de vraag of hij dit seizoen weer kinderen vanuit Geldrop en Mierlo naar de Antoon van Dijkschool in Helmond wilde vervoeren. De gepensioneerde Helmonder liet weten dat hij eerst zijn achterstallige loon wilde hebben. Daarna hoorde hij niks meer: "Niet dat ik er een drama van wil maken, want dit zou mijn laatste jaar worden. Maar het blijft jammer."

UWV
De werknemers waren de dupe van een strijd tussen het UWV en het taxibedrijf. De eerste wilde geen faillissementsuitkering betalen aan de chauffeurs omdat er sprake zou zijn van een schijnconstructie. Het payrollbedrijf waarmee het taxibedrijf werkte, zou alleen op papier de officiële werkgever zijn geweest. Daarmee kon Van der Zanden allerlei financiële risico's ontlopen. Het UWV gaat nu dus alsnog overstag.