Volledig scherm
Frans Stienen. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Helmondse wethouder Frans Stienen: Maak één gemeente van Zuidoost-Brabant (poll)

HELMOND - De huidige samenwerking tussen de 21 gemeenten helpt de regio Zuidoost-Brabant niet verder. Voor zaken als economie, wegen, woningbouw en veiligheid moet Zuidoost-Brabant één democratisch gekozen bestuur krijgen. Grootschalige herindeling dus. Dat vindt Frans Stienen, tien jaar CDA-wethouder in Helmond en prominent bestuurder in de regio.

Stienen: "Voor de grote thema's hebben we een grotere schaal nodig. Parallel daaraan kun je wijk- en dorpsraden meer bevoegdheden en budget geven voor zaken die dichter bij huis spelen, zoals het openbaar groen, scholen, sportverenigingen."

Herindeling
"In onze regio met 750.000 mensen hebben we 21 colleges en 21 gemeenteraden. Het gebied is net zo groot als Rotterdam of Den Haag waar ze het met één gemeenteraad doen. Wat wij in de regio hebben, heeft bestuurlijk niet de toekomst. Maar als ik dit zeg tegen een wethouder uit bijvoorbeeld Bergeijk gaan meteen de luiken dicht. Ik begrijp dat. Die wordt afgerekend op wat hij voor zijn gemeenschap doet. Maar de hoofdthema's in de regio vragen om één bestuur. Dan ontkom je niet aan herindeling", zegt Stienen.

Besluitvorming
In Zuidoost-Brabant zijn veel samenwerkingsverbanden maar ze werken niet optimaal, vindt hij. Het advies van een door hem geleide werkgroep - creëer één woningmarkt - werd afgeschoten in veel raden. De besluitvorming in de regio verloopt nu veel te stroperig, waardoor er volgens hem niet slagvaardig wordt gehandeld. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van buitenlandse bedrijven, het verbeteren van de woningmarkt en de bereikbaarheid. "We werken nu wel samen, tot het moment dat het dicht bij de deur komt. Elke raad wil de voordelen voor zichzelf zien bij samenwerking, maar er zijn dan altijd anderen in het nadeel. Dat moeten we een keer doorbreken."

Informele circuit
Volgens Stienen wordt er in het informele circuit van bestuurders veel hierover gesproken. "Ik weet dat veel burgemeesters het met me eens zijn, net als veel ambtenaren, maar zij kunnen dit niet hardop zeggen. Daarom doe ik het maar. Ook de media spelen hierin een rol. Je zult zien dat als dit in de krant staat er wel een raadslid uit Eersel komt die roept: waar heeft die vent het over?"

Lees in het ED van maandag een uitgebreid interview met Frans Stienen, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond