De Veste in de Helmondse wijk Brandevoort.
Volledig scherm
De Veste in de Helmondse wijk Brandevoort. © Foto René Manders/Fotomeulenhof

Helmondse wijk Brandevoort wordt in rap tempo afgebouwd

HELMOND - Met de wind vol in de zeilen wordt Brandevoort afgebouwd. En dan staat er over een jaar of 10 aan de westkant van Helmond een complete woonwijk met 6000 woningen in alle soorten en maten.

Het moest ‘gewoon mooi’ worden, zei wethouder Sjef Jonkers in 1996 bij de presentatie van het Masterplan Brandevoort. In 1998 gaf burgemeester Wim van Elk het startsein voor de eerste bouwhandeling van wat ‘een gemoedelijk Brabants dorp in klassieke bouwstijl’ moest worden. ‘De wijk zou met name de midden- en hogere inkomens voor Helmond behouden en aantrekken’, aldus Van Elk destijds.

De verkoop van woningen in Dierdonk aan de oostkant van de stad was veel sneller gegaan dan verwacht en Helmond zat te springen om meer nieuwe huizen. Er werd een straks tijdschema opgesteld en rond 2015 zou de nieuwe wijk aan de westkant van Helmond er moeten staan. De vastgoedcrisis gooide roet in het eten. Maar nu,  20 jaar na de eerste bouwhandeling, wordt er weer volop ontwikkeld en gebouwd. De komende 10 jaar zullen er jaarlijks zo’n 100 woningen bij komen. 

De huizen worden niet alleen bewoond door de midden- en hoge inkomens. Er staan ook (sociale) huurhuizen en woningen voor mensen die zorg nodig hebben. ,,Aan de buitenkant zie je dat niet”, aldus wethouder Gaby van den Waardenburg. Want om wat voor soort woningen het ook gaat en of die nu tijdens de crisis gebouwd zijn of niet, er zijn volgens haar in Brandevoort ‘nooit concessies gedaan aan de kwaliteit’.

In samenwerking met indebuurt Helmond