Volledig scherm
© Bert Jansen

Helmondse Xycarb Ceramics herrijst na de brand

HELMOND - Dik twee jaar na de verwoestende brand is het bedrijf Xycarb Ceramics eindelijk toe aan herbouwen op het Helmondse industrieterrein. "Dit is het bewijs dat er toekomst voor ons bedrijf is."

Maar liefst achttien miljoen euro pompt Xycarb in een nieuw onderkomen aan de Zuiddijk. Al is nieuw niet helemaal het goede woord. Het bedrijf herbouwt eigenlijk wat er dik twee jaar geleden bij een grote brand deels verloren ging. Alleen dan natuurlijk wel moderner en een stukje groter. Aan de overkant van de straat moet bovendien een compleet nieuw kantoor verrijzen.

Marktleider
Het is een teken dat de zaken goed gaan bij het bedrijf. Xycarb maakt, heel vereenvoudigd gezegd, een soort poffertjesbakplaten van grafiet. Die worden bij andere bedrijven gebruikt om onder hoge temperatuur chips voor computers en led-verlichting te maken. Binnen de led-industrie is Xycarb wereldwijd marktleider. "Onze omzet is vorig jaar met vijftien procent gestegen", vertelt directeur Peter Spit. "En dit jaar verwachten we een vergelijkbare groei of misschien zelfs iets meer. De industrie waarin we ons begeven blijft hard groeien en wij groeien mee."

Op de herbouwplek is straks alleen nog plek voor, zeg maar, het fabrieksgedeelte van het bedrijf. Een deel van die activiteiten is vanwege de brand tijdelijk verplaatst naar een noodlocatie aan de Lagedijk. In de lente kunnen de eerste spullen worden terugverhuisd. Het kantoorgedeelte van Xycarb verhuist naar het nieuwe pand aan de overkant van de straat. Daarvoor kocht het bedrijf vorig jaar al een stuk grond van de gemeente.

De groei van het bedrijf is meteen ook goed nieuws voor het aantal benodigde werknemers. In Helmond heeft Xycarb nu ongeveer tweehonderd man personeel. Dat zou binnen een paar jaar door kunnen groeien richting de driehonderd. En dat is waarschijnlijk nog maar het begin. Op de herbouwlocatie wordt namelijk al rekening gehouden met nieuwe uitbreidingen in de toekomst.

Quote

Het is een bevesti­ging dat we ondanks alle tegensla­gen nog bestaan

Directeur Peter Spit

Miljoenenschade
De ontwikkelingen zijn extra indrukwekkend gezien de pittige periode die Xycarb achter de rug heeft. In de zomer van 2014 overleden er twee medewerkers bij een bedrijfsongeval die zowel emotioneel als juridisch zijn sporen naliet. Een jaar later volgde de brand die een miljoenenschade tot gevolg had en waardoor Xycarb gedwongen was een noodpand te betrekken.

Wordt met de herbouw die moeilijke periode symbolisch afgesloten? "Zo zou je dat wel kunnen zien", bevestigt Spit. "Maar voor ons is het vooral ook een mijlpaal. Het is een bevestiging dat we ondanks alle tegenslagen nog bestaan. Sterker nog, dat we groeien en dat er voor dit bedrijf een mooie toekomst is."

In samenwerking met indebuurt Helmond