Het Huis met de Luts, maar dan in street art

HELMOND - Vier bewoners van de Ameideflat in Helmond kregen gisteren een workshop street art in De Cacaofabriek. De snelcursus was onderdeel van het ouderenprogramma Lang Leve Cultuur.

In de foyer gaan de vier ouderen aan de slag. Uitgerust met waterpistolen en bekertjes met verf gaan ze de nog lege platen te lijf, beschermd tegen eventuele klodders door rubberhandschoenen, overalls en mondkapjes. Een zeil moet de hal zelf schoonhouden.

De schilderwerken bestaan eerst alleen uit kleurrijke vlekken, maar uiteindelijk moeten ze een aantal oude Helmondse gebouwen afbeelden die de bewoners zelf uitgekozen hebben. Het voormalige station, het kapelletje van Binderen, de watertoren en het Huis met de Luts komen binnenkort in de flat te hangen.

Met de handen

De schilders gaan laag voor laag te werk. Eerst wordt een royale hoeveelheid verf aangebracht, die wordt verspreid met behulp van een verfroller, of met een andere methode naar keuze. ,,Mag ik het ook met mijn handen doen? Want dat doe ik liever", zegt mevrouw Vermulst, terwijl ze haar handen omhoog houdt. Dat mag, en meteen zijn haar zwarte handschoenen bedekt met geel en groen.

Terwijl ze vrolijk kliedert, grapt mevrouw Martinali over haar kunstarm. Jammer genoeg kan ze daar niet mee schilderen en moet ze het met haar andere, 'gewone' arm zien te doen.

,,We willen graag meer sfeer creëren", zegt Sofia Carrasco van Savant Zorg. ,,Samen met de bewoners hebben we een plan van aanpak gemaakt om kunst in de Ameideflat te brengen." Ze is erg onder de indruk. ,,Ze denken allemaal dat ze het niet kunnen, maar het zijn echte kunstenaars."

Verfpistolen

Na de bekers verf is het tijd voor waterpistolen. Al zittend mikken de bejaarden op hun vers beschilderde doek. Af en toe schiet een straal verf 'per ongeluk' richting het kunstwerk van een buurman, gevolgd door een wraaksalvo. Zelf blijven de kunstenaars buiten schot en hun overalls blijven wit. Helaas heeft het raam, ondanks het zorgvuldig geplaatste zeil, wél rode spetters opgelopen.

Mevrouw Martinali volgde gisteren samen met drie medebewoners van de Helmondse Ameideflat een workshop street art in De Cacaofabriek.
Volledig scherm
Mevrouw Martinali volgde gisteren samen met drie medebewoners van de Helmondse Ameideflat een workshop street art in De Cacaofabriek. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt Helmond