Optredens tijdens het éénjarig bestaan van inloophuis Nei Skoen in Helmond, in mei 2018.
Volledig scherm
Optredens tijdens het éénjarig bestaan van inloophuis Nei Skoen in Helmond, in mei 2018. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Het lijkt erop dat Nei Skoen in Helmond zijn bestaansrecht heeft bewezen

HELMOND - Het lijkt erop dat Nei Skoen een vast plekje heeft veroverd in Helmond. Het inloophuis voor kwetsbare mensen bereikt de doelgroep en draagt bij aan herstel, volgens tussentijds onderzoek van Fontys.

De gemeente Helmond heeft daarom besloten om Nei Skoen een kleine 25.000 euro extra subsidie te geven. Met dat geld kan de instelling in elk geval tot eind februari draaien.

De kans is groot dat Nei Skoen ook daarna blijft bestaan. De gemeente Helmond overweegt de voorziening vanaf 2020 te gaan financieren vanuit de pot voor Wmo-zaken. Dat zou betekenen dat Nei Skoen voor de langere termijn kan rekenen op geld van de gemeente.

Positief

Voordat Helmond die beslissing neemt, wacht het verder onderzoek af van Fontys. Eind 2018 heeft de hogeschool een definitieve onderzoeksrapportage klaar over de effecten van de aanpak van Nei Skoen. Als die positief blijven, ziet de gemeente geen bezwaar om de Wmo-gelden aan te spreken.

Nei Skoen is sinds mei 2017 gevestigd aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout. Hier organiseert het activiteiten voor Helmonders die kampen met bijvoorbeeld verslaving, psychische problemen, schulden of een combinatie daarvan. Met creatieve bezigheden en zelfhulpgroepen probeert Nei Skoen hulp te bieden aan mensen die vaak niet of moeilijk terechtkunnen in de reguliere zorg.

In samenwerking met indebuurt Helmond