Volledig scherm
PREMIUM
Schets van het nieuwe Huis voor de Stad in Helmond © Kraaijvanger Architects

Het nieuwe stadhuis in Helmond krijgt een gezicht: compact en carrévormig

HELMOND - De eerste ontwerpen van het nieuwe superstadhuis in Helmond zijn maandagavond gepresenteerd. Op de plek waar het huidige Stadskantoor staat, moet in 2023 een compact en carrévormig gebouw zijn verrezen. 

Quote

Je kunt van alles bedenken om mensen bij elkaar te brengen. We zijn benieuwd naar de ideeën van de inwoners.

David Hess, Architect

Het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger is aan de slag gegaan met de wensenlijst van de gemeente Helmond en heeft gekozen voor een vierkant gebouw, met een ‘open en transparant’ karakter. Er zijn twee schetsen gemaakt van hoe het pand eruit moet komen te zien. Beiden worden gekenmerkt door een carrévorm, maar in een van de versies is een toren opgenomen. Totale gebouwoppervlakte: 12.000 vierkante meter. Inwoners, ambtenaren en de politiek mogen de komende maanden hun mening laten horen.

In het ‘Huis voor de Stad’ aan de Weg op den Heuvel worden in de toekomst alle werk- en servicelocaties van de gemeente samengevoegd. Boscotondo, ‘t Cour en een gehuurd pand aan de Zandstraat worden afgestoten. Op de nieuwe locatie moeten er tussen de vijf- en zevenhonderd werkplekken worden gerealiseerd. Het project, dat tussen de 35 en 40 miljoen euro gaat kosten, kan volgens het stadsbestuur budgetneutraal worden uitgevoerd. De hoge exploitatiekosten en kapitaallasten van de vier huidige panden komen hoe dan ook te vervallen. 

In samenwerking met indebuurt Helmond