Volledig scherm
© Hans van de Ven

Het Talent in Asten heeft twee meesters van 28 jaar

HELMOND/ASTEN - Het is een vrouwenberoep geworden: leerkracht op de basisschool. Er zijn kinderen die in acht jaar tijd nog nooit een meester hebben gehad, soms op een enkele tijdelijke invalkracht na.  Twee jonge mannen fulltime voor de klas, het is een luxe die weinig basisscholen kennen. Kindcentrum Het Talent in Asten wél. Frans Verberne draait daar groep vier, Thomas Koolen groep acht. Beiden zijn 28 jaar.

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen:  de twee zijn aangenomen vanwege hun kwaliteiten, geven ze aan. Niet omdat ze man zijn. Maar dat is wél een meerwaarde. „Het team ziet ons als een verrijking", aldus Verberne. 

Hoe maakt een man het verschil? Koolen: „De aanpak is anders. In het basisonderwijs worden de jongens in de groep over het algemeen eerder als lastig gezien. Wij ervaren dat minder." Verberne: „Die raddraaiers, daar hebben wij juist een klik mee." Koolen: „Vrouwen blijven bij probleempjes in de klas langer doorpraten. Wij zeggen sneller 'kom jongens (hij klikt met zijn vingers), het is genoeg geweest'. Klaar is klaar. Ik denk ook dat wij effectiever vergaderen."

Gesprekken
Een meester levert andere gesprekken op. „Ik ben zelf fan van PSV en vind het leuk om over voetbal te praten", zegt Koolen. Zijn even oude mannelijke collega is een kei met computers en daar heeft de school profijt van. „In groep vier maken de kinderen al websites", aldus Verberne. „Frans heeft het programmeren op de kaart gezet", prijst Koolen zijn maat. „Misschien is dat ook wel iets meer voor mannen." 

Even voor de duidelijkheid: de twee hebben 'superleuke' vrouwelijke collega's.  Verberne: „De juffen hebben hun eigen expertise. Daarom is een mix zo belangrijk."

Mannenbar
Beiden stonden deze week bij de speciale 'Mannenbar' tijdens een open avond van De Kempel in Helmond.  De pedagogische hogeschool wil hiermee stimuleren dat jongens voor een baan in het onderwijs kiezen. 

Er is wel een kentering. „Over een periode van tien jaar zie je een stijging van het aantal mannelijke studenten", zegt bestuurslid Marcel Lemmen.  „Bij ons was het percentage dat in september aan de opleiding begon 27%. Net iets boven het landelijk gemiddelde." Wat Lemmen ook ziet, is dat jongens nu eerder afhaken. „Dat heeft te maken met imago, werkdruk, maar ook met aantrekkelijke perspectieven in andere banen."

Volledig scherm
Cas Wolters © Hans van de Ven

Cas Wolters is niet afgehaakt. Sterker: na een opleiding tot onderwijs-assistent is hij nu bezig met weer een vierjarig traject om zelfstandig voor de klas te mogen staan. „Vrouwen zijn meer verzorgend, betuttelend. Mannen zijn directer, laten kinderen harder worden.  Zeggen eerder 'los het zelf maar op'", benoemt hij de verschillen. 

Wat hem betreft zouden kinderen minstens drie van de acht jaar een meester moeten hebben.  Wolters: „Er zijn basisscholen waar de enige man de conciërge is."