Volledig scherm
Op het Piet Blomplein viel de aanloop tegen; door de bolling in het plein vielen er gaten. © FotoMeulenhof

Het was dus tóch te warm voor de zomerkermis in Helmond

HELMOND - Vooraf verheugden kermisexploitanten zich op zwoele zomeravonden in Helmond. In de praktijk bleven bezoekers thuis vanwege de hitte. En de bult op het Piet Blomplein ligt behoorlijk in de weg.

„We zijn niet enthousiast.” Kermisexploitant Tommy Boesveld draait er niet omheen. Op de zevende en laatste dag van de zomerkermis in Helmond concludeert hij dat het geen succesvolle editie was. Door de hitte bleven mensen thuis, of kwamen pas laat naar het centrum. „En dan was het ook nog WK voetbal, Wimbledon en Formule 1. Misschien dat de vroege schoolvakantie ook meespeelde. Op een of andere manier viel het allemaal samen.”

Intimiteit

Ook de vernieuwde opstelling van de zomerkermis is voor verbetering vatbaar, vindt Boesveld, die namens de exploitanten in de kermiscommissie van de gemeente zit. „Met name op het Piet Blomplein missen we de sfeer die we willen. Het ontbreekt aan intimiteit, er vallen te veel gaten.”

Het probleem van het Piet Blomplein is de bolling. Daardoor kunnen maar weinig attracties geplaatst worden. Exploitanten, horeca-ondernemers en het centrummanagement willen dat plein platgemaakt wordt. Dat is kostbaar; onder de bult ligt het fundament van het afgebrande Speelhuis. Helmond wil ergens in de komende jaren het plein opnieuw inrichten, maar wanneer en hoe is nog niet bekend.

Rondje

Centrummanager Linda Haverkamp is het eens met Boesveld. „De route is niet optimaal. Mensen missen het gevoel van een rondje kermis lopen.” Afgelopen editie slingerde de kermis vanaf de Markt via de Watermolenwal over het Piet Blomplein naar het Havenpark. „Vooraf waren we heel enthousiast, maar de praktijk blijkt weerbarstig.”

Volgens Haverkamp illustreert het bolle Piet Blomplein een probleem van Helmond. „De stad wil meer culturele evenementen, maar het ontbreekt aan voldoende openbare ruimte. Daar moet de gemeente goed rekening mee houden als het centrum verder wordt heringericht.”

Weekmarkten

De nieuwe opstelling van de kermis was mede bedacht om de weekmarkten een vaste, aaneengesloten uitwijkplek te geven. De kramen stonden dit jaar in een lint over de Noord Koninginnewal, Ameidewal en Marktstraat. Die aanpak heeft goed gewerkt, vindt marktmeester Piet Ebisch. „Graag volgend jaar weer. Zo blijven we in het centrum en sluiten we aan bij de kermis. Alleen, als alle kramen er staan, wordt het krap.”

Op de zaterdagmarkt van vorige week ontbraken flink wat kooplui, vanwege de hitte. Dat zorgde voor weinig toeloop naar de Marktstraat. Ebisch: „Dat was het enige minpunt, maar verder is de nieuwe locatie perfect.”

In samenwerking met indebuurt Helmond