Historica Lia van Zalinge-Spooren uit Helmond promoveert op jaargeboden in Peelland
HELMOND - Dankzij de inhoud van oude afspraken kon geschiedkundige een beeld geven van het leven in de 'Peelstreek'. ,,Je komt heel dicht op hoe de mensen leefden."
Wat er op de Helmondse markt betaald moest worden voor een brood, dat werd ook de prijs die de bakkers in de omliggende dorpen vroegen. Die kwamen daarom elke week kijken. Zo ging dat in de zestiende en zeventiende eeuw. Helmond had toen al een centrumfunctie.
Het is één van de wetenswaardigheden in het proefschrift waarop Lia van Zalinge-Spooren gisteren is gepromoveerd. De historica (69) dook in de zogenoemde 'Jaargeboden' waarin de gebruiksregels stonden voor de gemeenschappen in Peelland zoals die bestonden van circa 1300 tot 1795.
Collectief
,,De Brabantse hertog, maar ook plaatselijke heren, gaven gronden uit die de inwoners gemeenschappelijk mochten gebruiken. Dit tegen een eenmalig bedrag en een jaarlijkse vergoeding. Zo'n collectief kon bestaan uit leden van een parochie, inwoners van een stad of dorp of van meerdere dorpen."
Er waren verschillende namen voor zo'n gemeenschappelijk gebruikte grond. In Peelland werd het meestal gemeint of gemeinte genoemd. ,,Dat gebied was veel groter dan wat we nu onder Peelland verstaan. Ook plaatsen als Schijndel, Veghel en Heeze-Leende behoorden daar toe."
Ze woont zelf in Sint-Michielsgestel, wat juist niet in Peelland lag. ,,Mijn echte kennis ligt toch in Helmond. Ik heb hier zo lang gewerkt." Van Zalinge was in dienst bij de Gemeentelijke Archiefdienst Helmond en later bij het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven.
In 2013 ging ze met pensioen. ,,Ik had al wat aanzetten gedaan voor dit onderzoek. Daar kreeg ik toen alle tijd voor." De jaargeboden geven een beeld van het leven destijds. ,,Ze bevatten voor de kleine plattelandsgemeenten de oudste gegevens over hoe de samenleving was georganiseerd. Maar ook over zaken als rechtspraak, handel, armenzorg en bestrijding van besmettelijke ziekten. Je komt heel dicht op hoe de mensen leefden."
Jaargeboden
Hoe kwamen die jaargeboden tot stand? ,,De gerechtigde gebruikers van de gemeint kwamen bij elkaar en bepaalden die. Jaarlijks werd gekeken of er iets veranderd moest worden. Vervolgens werden deze aan de schepenen - de lokale rechters - overhandigd. Die stelden de boetes voor overtredingen vast. En daarna werden de jaargeboden voorgelezen."
Dat gebeurde op een centrale plek: ,,Bijvoorbeeld naast herberg De Groote Leeuw op de hoek Markt-Veestraat in Helmond. Of op Vreekwijk in Deurne. En bij Wolfsputten in Bakel."
Ze geeft een voorbeeld van een gebod: ,,Als je een eik plant in de strook voor een hoeve, dan is het hout voor jou. Maar de eikels zijn voor alle varkens van de gemeint."
De besluitvorming verandert in de loop der eeuwen. Eerst nemen vertegenwoordigers het over, later de schepenen. Een steeds kleinere groep neemt de besluiten. Zoals wethouders nu in de gemeente? Van Zalinge: ,,Je kunt het naar nu vertalen. Dat heb ik niet gedaan. Ik ben een historicus."
Lia van Zalinge-Spooren: Gemeint en gemeenschap, Jaargeboden in Peelland (ZHC), circa 1300-1795. Uitgeverij Verloren. ISBN 978-90-8704-704-7 € 39,-
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kort nieuws
Voorjaar beleven in De Bundertjes en De Robbert
HELMOND - Gidsen van IVN Helmond gaan zondag 2 april voorop tijdens een wandeling door natuurgebied De Bundertjes en in natuurtuin De Robbert.Helmond -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUM
Kletsnatte grond vertraagt schoonmaken vervuilde volkstuinen in Helmond, heropening nu net voor Pasen
HELMOND - Over acht dagen kunnen de ruim veertig tuinders waarschijnlijk weer terecht op hun complex aan de Sluisdijk in Helmond. Het schoonmaken van de vervuilde grond duurt een week langer dan aanvankelijk gedacht.Helmond -
Geen ‘Real Shit’ meer, maar wel andere evenementen voor jongeren van Geldrop en Mierlo
GELDROP-MIERLO - Een jongerenevenement moet je niet ‘Real Shit’ noemen, want vanwege het shit-woord worden aankondigingen ervan op social media geweigerd. Verder was de doelgroep (14-25 jaar) voor het evenement te breed en de zaal in de Geldropse Weeffabriek te groot.Geldrop-Mierlo -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
PREMIUMColumn
Wat zou Charles maar al te graag naar Frankrijk gaan
De sfeer op Buckingham Palace was al dagen om te snijden. Zeg maar vanaf het moment dat de minister-president aan de koning kwam vertellen dat het staatsbezoek aan Frankrijk niet door zou gaan. De Fransen maken er al weken een bende van. Onverantwoordelijk om de koning daar naar toe te sturen, vindt zijne majesteits regering.Eindhoven -
-
-
Kort nieuws
Workshop over het verminderen van stress
GEMERT - Veel mensen kampen met stress in hun dagelijks leven of op de werkvloer. Coach en trainer Birgit Timmers-Kohlmann geeft op dinsdag 4 april een miniworkshop hoe daar effectiever mee om te gaan.Gemert-Bakel -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
In samenwerking met indebuurt Helmond
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer