Volledig scherm
De laatste maquette die Gerrit en Nellie van Neerven hebben gemaakt: het oude klooster van Mierlo-Hout. © Simon Rood

Historische maquettes van Stadsgalerij Helmond voortaan te bezichtigen aan de Heistraat

HELMOND - Stadsgalerij Helmond heropent zaterdag 15 september de deuren aan de Heistraat 125. De collectie maquettes van verdwenen Helmondse gebouwen heeft nieuw onderdak gekregen in het voormalige Infocentrum Binnenstad.

De bouwwerken op schaal stonden de afgelopen weken tijdelijk opgeslagen in het HomeComputerMuseum aan de Kluisstraat. Dat was noodgedwongen omdat de Stadsgalerij in juli het vorige onderkomen aan de Markt moest verlaten. Ook de nieuwe plek aan de Heistraat is tijdelijk, maar de beherende stichting rekent erop 'dat we hier een tijdje kunnen blijven'. „Het is even passen en meten, maar het is best wel een leuk pand”, vertelt secretaris Jolanda van Neerven. De gemeente Helmond heeft het pand beschikbaar gesteld.

De Stadsgalerij omvat een stuk of twaalf op schaal nagebouwde, gesloopte panden. Maker Gerrit van Neerven reconstrueerde onder meer het Pea Park, het oude station en het St. Antoniusgasthuis. Op de nieuwe locatie wil de Stadsgalerij meer doen dan alleen de maquettes exposeren. Bezoekers kunnen oude foto's aanleveren voor een collage, er komen thematentoonstellingen en ook wil de stichting scholen benaderen om aandacht te besteden aan de historie van Helmond.

„Het eerste thema is het Pea Park”, zegt secretaris Van Neerven. „We roepen mensen op om oude foto's en informatie aan te leveren. Dat verzamelen we op een magneetbord. We willen kijken hoe we mensen kunnen samenbrengen. Het kan echt heel interessant zijn voor ouderen, maar ook voor scholen als stukje geschiedenis van Helmond.”

De opening is zaterdag 15 september om 10.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Helmond