Volledig scherm
Historische Mariaschool in Helmond © Wim van den Broek

Historische Mariaschool in Helmond wellicht gered van sloop

HELMOND - Het oude deel van de Mariaschool in Helmond zou zomaar eens kunnen blijven staan. Een meerderheid van de politieke partijen liet dinsdag weten tegen de sloop van de voormalige basisschool te zijn.

Geïnteresseerde partijen mogen zich tijdens een zogeheten tender-procedure melden met hun plannen om een deel van oude basisschool naast Theater Speelhuis nieuw leven in te blazen.

Met dat voorstel gaat verantwoordelijk wethouder Frans Stienen althans terug naar de rest van het Helmondse stadsbestuur. Zelf zag hij de oude school het liefst in zijn geheel verdwijnen. Volgens hem komt het naastgelegen Theater Speelhuis, dat de komende maanden wordt vernieuwd, dan beter tot zijn recht. Hij krijgt daarin bijval van theaterdirecteur Jochem Otten en zijn partij CDA.

Het CDA bleek gisteren tijdens de commissievergadering echter de enige voorstander van sloop. Maar liefst acht partijen spraken zich juist uit vóór behoud van een deel van de Mariaschool. Daarbij gaat het hen niet alleen om de monumentale gevel uit 1914. Ze willen ook de rest van het gebouwgedeelte aan de Kromme Steenweg overeind houden.

In aanloop naar de vergadering hadden ook de Monumentencommissie en de Welstandscommissie al een positief advies gegeven over die optie. De monumentencommissie wees vooral op de cultuurhistorische waarde van de gevel. En volgens de Welstandscommissie wordt het plein voor Theater Speelhuis juist intiemer als de kop van de Mariaschool blijft staan. Bovendien zijn er twee Helmondse ondernemers die belangstelling hebben in het pand. De een schermt met interesse van een restaurant, de ander wil er een kunstatelier in beginnen.

Volledig scherm
Historische Mariaschool in Helmond © Wim van den Broek
Volledig scherm