Volledig scherm
Dickensnight Brandevoort © Jean Pierre Reijnen

Hoertjes en zwervers stelen de show tijdens Dickensnight Brandevoort in Helmond

HELMOND - Voor het eerst liep je op Dickensnight in Brandevoort ook straattheater-typetjes tegen het lijf uit de onderkant van de Britse samenleving van rond 1850. "Op de wallen is het nooit zo druk", verzucht Bettie.

Ze is als dame van lichte zeden op zoek naar klandizie. Zonder veel succes. "Ze zijn hier een beetje preuts. En dan kóm je een keer een vaste klant tegen en dan staat zijn vrouw ernaast. Zó gênant."

Hoertjes, wasvrouwen en zwervers bleven zondag tot de laatste seconde in hun rol en stalen daarmee deze editie de show. Ze struinen net als de duizenden bezoekers langs de kerstkramen in het centrum van Brandevoort.

Verderop plukt wasvrouw Francis nog maar eens een kledingstuk uit haar gietijzeren waskuip. Een roze onderbroek, model 'oma'. "Die is van de barones. Zo sjiek dragen wij ze niet", vertelt Francis terwijl ze het ondergoed door een eeuwenoude mangel haalt.

Ondertussen toont hoertje Bettie haar decolleté nog maar eens aan een paar mannen die voorbij lopen. "Liggend en staand: het mag allebei. Staand? Dan kost het je wel drie stuivers extra, hè. Dat is veel vermoeiender. En schrijf je mijn naam wel goed. Het is Bettie met i-é. Dus niet met i-grec. Dat is zo ordinair."

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant