Volledig scherm
© Lars Smook

Hogere eis voor wietbaas uit Helmond

DEN BOSCH - Hoewel de rechtbank een Helmonder tot een jaar veroordeelde wegens wietkweken wil het OM daar in hoger beroep een halfjaar meer van maken. Don C. (35) is duidelijk het brein achter kwekerijen in Gemert, Handel en Eindhoven, zo betoogde advocaat-generaal P. van Hagen.

De Helmonder is door de politie geruime tijd in de gaten gehouden, en ze zagen hem bij alledrie de kweeklocaties langsgaan. Van twee had hij een eigen sleutel. Hij belde ook vaak met de mensen die daar woonden, vroeg dan 'hoe het erbij stond' en gaf tips over bemesting en bewatering. Op het moment van de inval in Gemert belde de bewoonster meteen met hem en zei hij dat ze zijn nummer moest wissen. Hij was boos op de bewoners in Handel die een meteropnemer binnenlieten. En in Eindhoven leverde hij materiaal af.

Zelf zegt Don C. enkel als vriendendienst wat tipjes te hebben geven, maar het gerechtshof vond het allemaal wel ver gaan. De politie zag ook duidelijke overeenkomsten tussen de drie plantages waar in totaal 2500 planten stonden. Het OM wil daarom ook bijna 50 mille criminele winst terug. Advocaat Bert de Rooij vond dat ongepast: de man heeft niks verdiend, en verder heeft de teelster uit Gemert al de helft van dat bedrag moeten betalen.