Volledig scherm
De Nigeriaanse minister van industrie en handel, Aisha Abubakar, met een deel van haar delegatie. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Hoog Afrikaans bezoek in Helmond

HELMOND - Een zware delegatie uit Nigeria bezocht woensdag Helmond. Met aan het hoofd de minister van industrie en handel, Aisha Abubakar.

Verder onder meer de directeur van de werkgeversfederatie en voorzitters van de Nigeriaanse Kamercommissies voor industrie. Ze kregen een rondleiding bij ROC Ter AA en hightech-bedrijf AAE. "Dit is de top-15 van mensen die in Nigeria beslissen over de uitgaven op technisch gebied", geeft Paul Sijbers, directeur organisatie en bedrijfsvoering van Ter AA, de status van de bezoekers aan.

,,Nigeria is een land dat de komende 50 tot 100 jaar een sterke ontwikkeling gaat doormaken", weet ROC-directeur Igor van Hooff. De vraag om de Afrikanen te ontvangen, kwam via Brainport. ,,Degelijke verzoeken worden verdeeld. Wij zijn als school graag een voorbeeld. Goed dat ze niet alleen naar Eindhoven gaan. Dit is voor ons wel een beetje nieuw."  

15 vacatures

Ter AA had wel bedacht dat er dan ook een bedrijfsbezoek aan gekoppeld moest worden. Zo kwam hightech-bedrijf AAE in beeld. Dat werkt graag mee: „We zijn heel trots op onze samenwerking met het onderwijs", aldus Pijnenburg. Ze heeft er veel profijt van. Want het bedrijf schreeuwt om medewerkers. „We hebben momenteel 15 vacatures op een personeelsbestand van 215. Afgelopen 3 maanden hebben we 15 mensen aangenomen. Over het algemeen technisch personeel."

Studenten van het ROC lopen stage of hebben een werk-leerplek (4 dagen op bedrijf, 1 dag op school). ,,Hoe mooi is het als je zelf je personeel opleidt", is de HR-manager enthousiast. De delegatie uit Nigeria is duidelijk geïnteresseerd, blijkt uit de vragen van met name de minister.  Na een ronde op school krijgt de delegatie ook een rondleiding in het bedrijf.

Innovatie

Waarom gekozen voor een bezoek aan Nederland? ,,Vanwege de speciale relatie die hier bestaat tussen scholen, bedrijven en overheid", antwoordt minister Abubakar. Zelf is Nigeria daar ook mee bezig. Maar het staat nog in de kinderschoenen. ,,Wij moedigen ook aan dat bedrijven blijven innoveren. Er zijn relatief veel jonge mensen in ons land. Die worden straks de drijvende kracht. We gaan naar verschillende landen en pikken overal wat op."

Wat is haar hier het meest opgevallen? ,,Dat de kennis van beide kanten komt. Van leraar maar ook van student. Dat heb ik in geen enkel land gezien. Jonge mensen worden door bedrijven uitgedaagd om zelf met innovaties te komen." 

Volledig scherm
Rondleiding op het ROC Ter AA. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond