Volledig scherm
© Stock.xchng

Horecapaar uit Brouwhuis vecht boete van zestien mille aan

DEN HAAG/BROUWHUIS - Een Chinees horeca-echtpaar uit Brouwhuis vecht bij de Raad van State een boete van zestien mille aan voor het te werk stellen van hun kinderen. Zelf waren ze niet aanwezig en hun restaurant Kam Hoo aan de Peeleik is inmiddels gesloten maar de zaak tegen voormalig minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ging gewoon door.

Die heeft hen de boete opgelegd wegens twee overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen in 2015. Hun kinderen van toen twaalf en achttien jaar hielpen mee in het restaurant terwijl de ouders geen tewerkstellingsvergunning hadden aangevraagd. Beide kinderen hadden een verblijfsvergunning waarop staat dat werken alleen mag met die extra toestemming. In oktober 2016 dienden de kinderen alsnog een aanvraag in die werd gehonoreerd, ook die van de jongste zoon. De minister vindt dat geen reden om de boete te schrappen.

Volgens het ministerie ging het om geregeld werk. De oudste werkte vrijwel elke dag een paar uur achter de balie of hielp met inpakken van eten. De jongste nam de taak over als zijn broer er niet was. De zoons namen de telefoon aan omdat ze beter Nederlands spreken dan hun ouders. Volgens het ministerie was sprake van verdringing op de arbeidsmarkt. ,,Ze hadden iemand kunnen aannemen", zei een woordvoerster. 

Regels

Er zijn geen aparte regels voor meewerkende kinderen die in Nederland wonen met een verblijfsstatus. Als een tewerkstellingsvergunning nodig is en die is er niet,  dan riskeren de ouders een boete. De Raad van State moet nu beslissen of dat redelijk is. De rechters vroegen zich af wat het verschil is met andere kinderen die op een gezinsbedrijf meewerken. 

De 16.000 euro zijn nog niet betaald. Het ministerie heeft het stel een afbetalingsregeling aangeboden maar probeert nu met een dwangbevel het bedrag binnen te halen. Uitspraak over enkele weken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond