Volledig scherm
Huurders ontwerpen eigen complex aan kanaal in Helmond. © Wim van den Broek

Huurders ontwerpen eigen complex aan kanaal in Helmond

HELMOND - Huurders zijn de baas bij het wooncomplex dat nog gebouwd moet worden op het oude postsorteercentrum in Helmond. Zij bepalen dit jaar hoe hun toekomstige woningen eruit komen te zien.

Er is nog geen uitgedokterd plan, nog geen enkele tekening. Wel een naam: Ons Oostende. Op het terrein van het oude Helmondse postsorteercentrum moet een complex met grofweg vijftig appartementen verrijzen. Maar hoe het eruit komt te zien bepaalt niet de Eindhovense volkshuisvester Woonbedrijf, maar de huurders zelf. Zij gaan dit jaar hun eigen gebouw ontwerpen.

Vragen
Hoe groot moeten de appartementen worden? En hoe groot de balkons? Móeten er wel balkons komen of misschien toch een groot dakterras? En een gemeenschappelijke ruimte? Bijvoorbeeld vol wasmachines? Welke kleur krijgen de stenen en hoe wordt het terrein ingericht? Over alles kunnen bewoners dit jaar meepraten. 

Nou ja, alles. Er is ook nog een bestemmingsplan. „Je kunt hier niet ineens een hoge flat neerzetten. Dat past niet in de omgeving", zegt projectmanager Dennis van Thiel. „En er zitten ook grenzen aan de grootte van een appartement of balkon. Het kan niet te duur worden. De woningen zijn immers wel bedoeld voor mensen die wat minder hebben te besteden."

Meepraten
Het mee laten praten van toekomstige bewoners zorgt ervoor dan ze een woning krijgen waarin ze graag willen wonen. Nog een voordeel: de mensen zijn betrokken. Van Thiel. „Als je het zelf mee hebt ontworpen, ben je er ook extra trots op. Dit zijn van die projecten waar je niet bang hoeft te zijn dat de boel verloedert."

Het project zou lang niet overal geschikt zijn om uit te voeren, weet ook Van Thiel: „Zoiets kun je in Brandevoort niet doen. Daar zijn strenge regels over hoe woningen eruit mogen zien." Hij wijst verder op de nabijheid van het centrum, de supermarkt, natuurgebied De Bundertjes en het kanaal: „Dit is een aantrekkelijke plek, daar wil je dan ook iets bijzonders van maken." 

Omgeving
De omgeving zit bovendien flink in de lift. Vrijdag werd bekend dat honderd meter verderop, op het oude Edah-terrein, het Oranjekade-complex met 250 appartementen komt te staan. Daarmee verandert de kanaalzone met zijn vervallen kantoren en industrie langzaam in een mooie entree van de stad.

Net als bij de Oranjekade moet de bouw van Ons Oostende in 2018 beginnen. Vanaf de zomer gaat de architect aan de slag met de ideeën van bewoners. Wie zich wel op de locatie ziet wonen én wil meedenken kan zich aanmelden via Woonbedrijf. Een specifieke doelgroep is er (nog) niet. Van Thiel: „Al zou het vreemd zijn als hier allemaal starters komen wonen. We willen geen mensen die binnen drie jaar verhuizen. Mensen moeten zich echt betrokken voelen bij het project."

In samenwerking met indebuurt Helmond