Volledig scherm
© Thinkstock

Hypotheekadviseur uit Helmond op vingers getikt: 'Heb niemand opgelicht'

HELMOND - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) twijfelt aan de betrouwbaarheid van de Helmondse financieel adviseur Govert van der Leij. De financiële waakhond legde de ondernemer een dwangsom op omdat hij bepaalde documenten niet geeft.

Het gaat onder andere om een overzicht van klanten van wie hij geld heeft geleend. Zelf heeft hij naar eigen zeggen niks te verbergen: „Alle geldstromen kloppen, ik heb mijn klanten niet opgelicht.”

Hypotheken en verzekeringen
Van der Leij heeft in de Helmondse wijk Brandevoort verschillende bedrijven op zijn naam staan waarmee hij mensen adviseert over hypotheken en verzekeringen. Bij twee van die bedrijven, De Vestelier en Personal Service 4 U, heeft hij zijn zaakjes volgens de AFM niet op orde. Op de vraag wat voor vermoedens van misstanden er van de Helmonder zijn, wil de financiële waakhond niet ingaan.

De signalen waren reden om Van der Leij begin oktober onverwacht een bezoekje te brengen. Hij werd daarbij gevraagd naar jaarcijfers van de twee bedrijven, dossiers van bepaalde klanten en een overzicht van klanten van wie hij in de afgelopen zeven jaar geld heeft geleend. Stuk voor stuk documenten die de financieel adviseur niet kon overleggen. Hij kreeg daarop twee maanden om de informatie alsnog op te sturen. Dat gebeurde maar deels.

Dwangsom
De consequentie is dat hij sinds 22 december een dwangsom moet betalen. Iedere dag dat hij de documenten niet opstuurde, steeg dat bedrag met 5.000 euro. Het totaal zit nu rond het maximum van 50.000 euro. Van der Leij ontkent dat er sprake is van onwil: „Ik ben nog steeds bezig die informatie te achterhalen. Zo'n dwangsom gaat er niet voor zorgen dat ik de documenten sneller heb.”

Het is de tweede keer dat Van der Leij het aan de stok heeft met de AFM. Ook in 2010 eiste de instelling dat hij op de proppen zou komen met bepaalde documenten. Ook toen deed de hypotheekadviseur dat niet op tijd. De dwangsom die hij destijds kreeg opgelegd, zou hij naar eigen zeggen uiteindelijk niet hebben hoeven betalen.