De blokhut van Scouting Jan Baloys aan de rand van Stiphout.
Volledig scherm
De blokhut van Scouting Jan Baloys aan de rand van Stiphout. © Simon Rood

In de blokhut van scouting Stiphout zit brandbaar tapijt tegen het plafond

HELMOND - Een beetje scout maalt niet om wat vuil en ongemak. Maar de blokhut van Scouting Jan Baloys in Stiphout dreigt inmiddels gevaarlijk te zijn om in te verblijven. Tijd voor actie door de gemeente, vinden de scouts.

In een gemiddeld studentenhuis tref je betere keukens aan. In de blokhut van Scouting Jan Baloys hangt de kraan op half zeven, is het aanrechtblad deels rot en doet de oven het niet meer. „De afzuigkap zuigt af tot de zolder. Niet verder,” vult groepsbegeleider Maarten Clement aan. „Het is versleten.”

Onveilige situaties

De blokhut ligt aan de rand van Stiphout, naast de Oude Toren en stamt uit 1987. Scoutinggroep Jan Baloys wil dat de gemeente Helmond haar onderkomen opknapt. Niet alleen vanwege het comfort, ook om mogelijk onveilige situaties te verhelpen.

Clement wijst in de benedenverdieping naar het plafond. „Daar hangt tapijt, voor de akoestiek. Maar er hangen ook tl-bakken. De brandweer heeft dit twee jaar geleden afgekeurd vanwege brandgevaar. We hebben een elektricien in de groep, die heeft vastgesteld dat er geen direct gevaar is. Gelukkig maar want hier slapen kinderen tijdens een kamp.”

De scouting verwijt de gemeente Helmond - eigenaar van de blokhut - dat het de afgelopen twee jaar niets heeft gedaan aan het tapijt. „We horen dat het onderdeel gaat zijn van een totaal renovatieplan. Maar dat komt er maar niet.”

De keuken in de blokhut van Scouting Jan Baloys.
Volledig scherm
De keuken in de blokhut van Scouting Jan Baloys. © Simon Rood

Handtekeningen

Een groepje ouders heeft op de nieuwjaarsborrel van de scouting tientallen handtekeningen verzameld en naar de gemeente gestuurd. De ouders vrezen niet alleen voor brand, ook de hygiëne is een punt van zorg. 

De blokhut telt één douche. Die is krap en ligt aan een gang. „Als je een klein kind moet helpen, moet dat met de deur open,” vertelt Clement. „Geen privacy dus, dat is niet meer van deze tijd.”

Ook niet meer van deze tijd: asbest in de wanden van de (enige twee) toiletten en de versleten keuken dus. Het aanrecht is niet van roestvrij staal. Daardoor vindt de GGD de keuken ongeschikt om voor groepen te koken. „We doen het toch. We hebben honderdtien leden, die stuur je niet zomaar ergens heen.”

Een van de twee slaapzalen in de blokhut van Jan Baloys.
Volledig scherm
Een van de twee slaapzalen in de blokhut van Jan Baloys. © Simon Rood

Geen actie

De Helmondse PvdA heeft vragen over de kwestie gesteld. Burgercommissielid Hans de Mare wil weten waarom het gemeentebestuur geen actie onderneemt. „Het is onbegrijpelijk dat je niet meteen ingrijpt als de brandweer iets onveilig noemt.”

De gemeente heeft een plan voor renovatie gemaakt, maar scoutingleider Clement zegt sinds oktober hierover niets meer gehoord te hebben. In dat plan wordt het plafondtapijt vervangen, de toiletten vernieuwd (inclusief rioolaansluiting), de douche verbouwd tot twee douches en de keuken vervangen. „Alleen hebben we nog geen eindbedrag gehoord. Dus weten we niet wat onze bijdrage gaat zijn.”

Jan Baloys heeft 20.000 euro gespaard om te investeren in het interieur. „Maar we hebben zo'n 50.000 euro nodig om al onze wensen te realiseren.” Misschien veel geld, erkent Clement. „Maar daarmee maak je het gebouw veilig en een stuk aantrekkelijker voor andere groepen dan de scouting om er gebruik van te maken. We zitten hier prachtig.”

De blokhut van Scouting Jan Baloys naast de Oude Toren.
Volledig scherm
De blokhut van Scouting Jan Baloys naast de Oude Toren. © Simon Rood
De toegang tot de enige douche in de blokhut van Scouting Jan Baloys ligt aan een gang.
Volledig scherm
De toegang tot de enige douche in de blokhut van Scouting Jan Baloys ligt aan een gang. © Simon Rood
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond