Volledig scherm
PREMIUM
De door schoonmaak beschadigde gevelsteen uit de gevel van een gesloopt pand aan de Ameidestraat in Helmond. De steen uit 1574 is overgdragen aan de heemkundekring van Deurne en Liessel. In Liessel zat de steen ooit in het Blokhuis. © Theo Gielen

In Helmond geredde gevelsteen uit Liessel raakt beschadigd door schoonmaakbeurt

HELMOND/LIESSEL - Sip zijn ze, de historici in Helmond en Liessel. Bij de sloop van een geliefd pand in Helmond werd met zorg een Liesselse wapensteen gered uit 1574. Die blijkt nu ernstig beschadigd door ondeskundig schoonmaken.

Volledig scherm
De steen in oorspronkelijke staat. © Mieke Bon

Het ging er bijna heel 2019 over: de sloop van ‘het geveltje’ aan de Ameidestraat in Helmond. Daar stond tot vorig jaar een markant pand uit 1910, maar dat moest samen met oude meubelzaak van Dirks wijken voor een nieuw appartementencomplex. Dit tot groot verdriet van veel Helmonders. Protest bleek zinloos: het pand had geen monumentenstatus.

Om de pijn van de sloop te verzachten, beloofde de eigenaar een wapensteen uit de gevel te bewaren. Die steen stamt uit 1574 en maakte oorspronkelijk deel uit van het verdwenen Blokhuis in Liessel. De plaatselijke heemkundekring wilde maar wat graag die steen tentoonstellen. De Monumenten Werkgroep Helmond bleef ontroostbaar, maar zag in deze oplossing nog iets van gerechtigheid.

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (30%)
  • Kattegat (28%)
  • Keiestad (42%)
1391 stemmen