Volledig scherm
PREMIUM
Van de Vrande pand, Beek en Donk © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Is er hoop voor deze vervallen panden in de Peel?

HELMOND - Ze verkeren allemaal in een treurige staat van ontbinding: deze vier vervallen panden in de Peel. Voor een aantal gloort er binnenkort een mooie nieuwe toekomst, maar voor sommige is het de vraag of ze de tand des tijds doorstaan.

Van de Vrande-pand, Beek en Donk

Al bijna tien jaar staat het markante pand op de hoek van de Monseigneur Verhagenstraat/Bosscheweg in Beek en Donk leeg. Het gebouw is nog altijd eigendom van Van de Vrande, de bouwmachineverkoper, die daar tot en met 2009 kantoor hield. Met de verhuizing naar een nieuw pand enkele honderden meters verderop moest er een herbestemming gevonden worden voor de oude locatie. In 2009 was het plan van een projectontwikkelaar om op die grond een appartementencomplex neer te zetten. Dit plan kwam, na enkele rechtszaken over de benodigde bestemmingsplanwijziging, nooit van de grond. In de tussenliggende jaren werd het wel gebruikt als opslag, maar aan het pand zelf werd niets meer gedaan. ,,Eén ding is zeker, de hoek daar verdient een andere aanblik", vertelde wethouder Tonny Meulensteen gisteren.

  1. Mierlo-Houtse leerlingen herdenken bevrijding: 'Juf, die jongen was twintig'
    PREMIUM

    Mier­lo-Hout­se leerlingen herdenken bevrijding: 'Juf, die jongen was twintig'

    HELMOND - Hij laat een stuk van een opengeklapte raket zien, een Brits munitiekistje met granaatscherven en een plank met zo’n scherf erin. „Komt hier uit het dak.” Hij wijst ook op de sporen van kogels in de voorgevel van zijn huis. Als het gaat over de Tweede Wereldoorlog is het belangrijk om alles zo tastbaar mogelijk te maken, weet Mario Coolen. Zeker bij kinderen. „Déze Engelse soldaten zijn dáár op het spoor gestorven.”

In samenwerking met indebuurt Helmond