Volledig scherm
PREMIUM
Alle spelers staan, in wisselende rollen, de hele voorstelling op het toneel. © Fotomeulenhof

Jeugdvoorstelling Spinder in Gemert: oorlog in de kelder

GEMERT - ‘Ik ga je iets vertellen wat heel erg is. Als je dit niet aandurft, kun je beter gaan’, zegt Hidde bij het begin van Spinder tegen het publiek.

Meteen is duidelijk dat Spinder, de nieuwe voorstelling van jeugdtheater Carrousel uit Gemert, geen zoetsappig geheel is. In de iets meer dan een uur durende voorstelling nemen twaalf volwassen acteurs – jeugdtheater Carrousel maakt theater voor, niet door kinderen – het publiek mee naar een schimmige donkere kelder onder het huis van broers Hidde en Jeppe. Hidde heeft er zijn insectenlaboratorium, terwijl pestkop Jeppe er liever zijn drumstel neerzet. Dit betekent oorlog. ‘Geen kinderachtige oorlog, maar oorlog oorlog’, zoals Hidde het zegt.

 1. Vooroordelen verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  Vooroorde­len verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  HELMOND - ‘Drempel’ is het woord dat zaterdagmiddag in de Helmondse bieb vaak valt tijdens Human Library. De bibliotheekbezoekers ontmoeten onder meer mensen met handicaps, verslaafden, transgenders en vluchtelingen. Mensen die vaak met vooroordelen geconfronteerd worden en soms ver van de leefwereld van hun gesprekspartners af staan. Of in een metafoor uitgedrukt: achter de kaft schuilt een misschien wel interessant boek.
 2. Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeidersgezin, maar mocht wel op ballet
  PREMIUM

  Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeiders­ge­zin, maar mocht wel op ballet

  HELMOND - Zijn levensverhaal lijkt op dat van Billy Elliot. Jan Smits (79) uit Helmond groeide op in een arbeidersgezin en schopte het tot professioneel balletdanser in internationale voorstellingen. Hij was bevriend met Wim Sonneveld, schudde de handen van het complete Koninklijk Huis maar werkte ook noodgedwongen in de centrale keuken van Philips. „Ik heb me nooit iets aangetrokken van opmerkingen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond