Volledig scherm
De jeugdwijkraad Brandevoort, met van linksonder met de klok mee: Romy van de Graaf, Charlie Rijvers, Simon Engelen en Rens Althuizen. Uiterst rechts Henk Klarenbeek. © FotoMeulenhof

Jeugdwijkraad Brandevoort van start

HELMOND - Het onderhoud van de fietscrossbaan en de speeltuintjes, de gevaarlijke verkeerssituaties in de wijk, het zoeken van kandidaten voor een jeugdlintje. Met deze en andere zaken gaan de vier leden van de kersverse jeugdwijkraad Brandevoort aan de slag. Romy van de Graaf (14), Charlie Rijvers (16), Simon Engelen (17) en Rens Althuizen (17) hebben er zin in.

Iets meer dan een jaar geleden bleek het in Brandevoort nog lastig mensen te vinden voor de ‘grotemensenwijkraad’. Nu is er dus een variant door en voor jongeren. De verklaringen: „Dit is leuker dan met je neus in de boeken zitten” (Rens), „Er is veel jeugd in Brandevoort” (Simon), „Je leert hier veel van” (Charlie), „Het is een goede voorbereiding op later” (Romy) en „Het komt ook wel door Henk” (Rens weer).

Henk is Henk Klarenbeek, voormalig docent van het Carolus Borromeus College. Hij was het die de vier wierf. De eerste echte vergadering van de jeugdwijkraad is deze dinsdagmiddag op school. De volgende sessies gaan elders plaatsvinden. Want Romy, Charlie, Simon en Rens zitten allemaal op het Carolus, maar het is de bedoeling dat er nog een paar leeftijdgenoten aansluiten, het liefst van andere scholen.

Coach

De taken worden verdeeld. Er is al een groepsapp. Klarenbeek zet nu nog even de lijnen uit, maar hij wil zo snel mogelijk naar de achtergrond verdwijnen en alleen nog als coach fungeren. „Het is belangrijk dat we ons laten zien, zoals laatst bij de opening van de ecozone.” En dus gaan de leden van de jeugdwijkraad komende week speeddaten met mensen van andere Brandevoortse verenigingen en ontvangen ze in oktober de burgemeester en wethouders van Helmond.

Niet alles is de verantwoordelijkheid van de gemeente, weten Romy, Charlie, Simon en Rens al. „Maar je kunt dingen wel altijd te berde brengen”, tipt Klarenbeek. Als het gaat om de verkeersveiligheid, is de gemeente zeker wel betrokken, weten de vier. „En het is juist goed als wíj daar aandacht voor vragen”, zegt Charlie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond