Volledig scherm
© Getty Images

Jonge jongens uit Helmond lokken stadgenoot naar seksdate om hem te beroven

DEN BOSCH - Vier jonge Helmonders lokten een stadgenoot met een seksafpraak naar een park, beroofden hem en wijzen elkaar nu aan als schuldige.

Het contact werd gelegd via een website. Een van de Helmondse verdachten deed alsof hij een meisje van zestien was. 

Het latere slachtoffer trapte in maart dit jaar in de val. Hij dacht naar een seksafspraak met het meisje te gaan, maar werd al snel omsingeld door vier jongeren die hem schopten, sloegen en bespuwden. Ook dreigden ze hem in een kelder vast te houden en daar een vuurwapen op zijn hoofd te zetten. Met een ploertendoder zetten ze hun woorden kracht bij.

Pinpas

De daders pakten de pinpas van de man en kregen ook zijn pincode. Een van de vier ging pinnen, de anderen  hielden het slachtoffer nog een tijd in hun greep.

Een van de vier, Mohammed El Z. (23) stond woensdag voor de rechtbank in Den Bosch en ontkende dat hij er iets mee te maken had. ,,Ik zit al zes maanden vast voor niks. Die anderen zeggen dat ik er bij was om zelf uit de problemen te komen.”

Quote

,,Zij zijn leugenaars, criminelen, echt waar.”

Verdachte Mohammed El Z.

Twee van de drie anderen stonden woensdag terecht achter gesloten deuren omdat ze minderjarig zijn, justitie kreeg de zaak tegen de vierde betrokkene niet rond. Bij de politie hadden de twee minderjarige verdachten verklaard dat El Z. het brein was achter de roof en dat hij het was die geweld had gebruikt. El Z. ontkende stellig. ,,Zij zijn leugenaars, criminelen, echt waar." Dat hij vlak na de beroving met een van de medeverdachten was gesignaleerd, kwam doordat hij nog geld van hem tegoed had. Ze gingen daarom samen pinnen.

Geld maken

Officier van justitie Bertine Schmeets dacht dat El Z. wel degelijk bij de zaak betrokken was. Waarom had een van de jonge medeverdachten hem anders een berichtje gestuurd met de vraag: ‘Hoe gaan we geld maken?’ Ze vond het ook niet sterk overkomen dat El Z. zijn verklaringen bij de politie steeds had aangepast. Eerst kende hij de medeverdachten helemaal niet, later toch weer wel. Ze eiste achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Ze nam het alle verdachten kwalijk dat ze bewust een pedofiel hadden gelokt, in de veronderstelling dat die toch geen aangifte zou doen. El Z. rekende ze extra aan dat hij ‘hier de totaal onschuldige uithangt, terwijl hij wellicht de bedenker van het plan is.’

Vrijspraak

Advocaat Peter van de Laar vond de strafeis ‘verschrikkelijk hoog.’ Hij bepleitte vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. ,,Ik zie hier gewoon een vriendelijke jongen zitten met beperkingen op geestelijk vlak, niet iemand die dit soort zaken organiseert.”

In samenwerking met indebuurt Helmond