Volledig scherm
Burgemeester Elly Blanksma reikt Dennis Verspaget de bronzen medaille plus oorkonde uit. Op de achtergrond kijken de vrienden Bjorn, Jayson, Chiel, Puck en Chiel (vlnr) toe. © René Manders/fotomeulenhof

Jonge redders van drenkeling uit Helmond zijn nu ook officieel helden

HELMOND - Ze waren al helden in de ogen van Helmonder Willy van den Berk en zijn familie. Maar nu zijn ze het ook officieel. De vijf jongens van 16 en 17 jaar die in april van dit jaar Van den Berk uit de Zuid-Willemsvaart haalden, kregen vrijdag uit handen van de Helmondse burgemeester Elly Blanksma de bronzen medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt.

Blaffende hond
Jayson Damen en Dennis Verspaget uit Helmond, Puck Coopmans en Chiel Rooijakkers uit Aarle-Rixtel en Bjorn van Neerven uit Beek en Donk fietsten in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 april van dit jaar langs het kanaal. Midden op het fietspad stond een hond te blaffen die maar niet opzij wilde. De jongens keken rond en zagen in het donker een man tegen de oever aan in het water liggen. Ze haalden hem op het droge, belden 112 en verleenden eerste hulp. "Jullie hebben zijn leven gered", zei Blanksma. Want de man, de toen 62-jarige Willy van den Berk, had al anderhalf uur in het ijskoude water gelegen en was zwaar onderkoeld. Hij had een hartinfarct gekregen toen hij eerder die avond langs het kanaal fietste.

Trots
Blanksma toonde zich reuze trots op het vijftal. "Ik ben nu vier jaar burgemeester van Helmond en ik heb deze medaille in die tijd nog maar één keer eerder mogen uitreiken. Wat jullie deden was heel goed, ik heb daar veel waardering voor."

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.