Volledig scherm
De pannenkoekenboot bij de Julianabrug in Helmond © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Julianabrug Helmond ziet na bijna tien jaar weer schip passeren, nu Sinterklaas nog

HELMOND - Voor het eerst in járen passeerde er met de pannenkoekenboot woensdagavond een schip de Julianabrug in Helmond. En de voor miljoenen opgeknapte sluis 7.

Met het blote oog is het niet te zien, zo langzaam gaat het. Millimeter voor millimeter kruipt het middelste deel van de Julianabrug omhoog. Na een dikke tweeëntwintig minuten krijgt De Wilmar dan eindelijk groen licht om het Helmondse centrum binnen te varen. Vanaf de kade klinkt een voorzichtig applausje.

Sinterklaas
Een verdiend applausje. Want negen jaar lang ging er geen boot onder de brug door. Het schip van Sinterklaas was in 2007 de laatste. Woensdag kreeg die in De Wilmar haar opvolger. Het oude vrachtschip uit 1928 ligt definitief aangemeerd vlakbij verzorgingshuis Keyserinnedael, waar het dienst gaat doen als pannenkoekenrestaurant.

Grootste beproeving
Een kleine sloep duwde de motorloze boot in vier dagen tijd van het Friese Franeker naar Aarle-Rixtel. Die laatste handvol kilometers blijkt echter de grootste beproeving. Om bij de gerepareerde Julianabrug te komen moet het schip eerst langs de Aarlese brug die al jaren niet meer open is geweest. Daarna wacht ook nog sluis 7, die na een opknapbeurt van ongeveer zeven miljoen euro al vier jaar stof ligt te vangen.

Na een lange dag ligt het schip eindelijk op haar plek. Sinterklaas weet over twee weken dus wat hem te wachten staat bij de intocht.

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.