Volledig scherm
Minister Schultz van Haegen in een van de ‘slimme’ auto’s op de Automotive Campus in Helmond. © Ton van de Meulenhof

Kansen Brainport op groot Europees ITS Congres gegroeid

HELMOND - Zo'n 2500 bestuurders, wetenschappers en ondernemers uit heel Europa strijken in 2019 zo goed als zeker enkele dagen neer in Helmond en Eindhoven, het 'centrum van slimme mobiliteit'.

Ze hebben alle twijfel overboord gezet en staan nu al te popelen om Helmond gastheer te laten zijn van het Europese ITS Congres over slimme mobiliteit. De wethouders Jos van Bree en Erik de Vries gaan ervan uit dat de 2500 bestuurders, wetenschappers en ondernemers over twee jaar in hun stad neerstrijken. Er wordt daarbij overigens samengewerkt Eindhoven. Bij de grote broer vinden de congressen plaats, de demonstraties zijn te zien in Helmond en de snelweg tussen de twee steden.

Onderhandelen

De regio heeft de 'buit'nog niet binnen. De leiding van Ertico, het Europese publiek/private netwerk van meer dan 100 partijen die samenwerken op het vlak van slimme mobiliteit, heeft een voorkeur aangegeven. Die uitverkiezing geeft nu het exclusieve recht om met de organisatie te onderhandelen en als dat goed uitpakt, wordt het gastheerschap definitief toegewezen. Diverse Europese steden waren in de race voor het congres maar na een doorlichting door de Europese Selectie Commissie kwam Brainport als beste uit de bus.

,,De onderhandelingen met uiteindelijk de definitieve toewijzing zien we met vertrouwen tegemoet,” reageert Gert Blom, werkzaam voor de gemeente Helmond & BrabantStad. Hij moet de komende weken de onderhandelingen met Ertico tot een goed einde brengen.

Helmond maakt er geen geheim van graag het congres binnen haar grenzen te krijgen. Dat past bij het streven van de stad om het 'levend laboratorium' te zijn voor slimme verkeerstoepassingen. „Alle grote spelers in die branche komen op dit congres af”, zegt wethouder Erik de Vries. „Met dit evenement zet je je stad in één klap wereldwijd op de kaart.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond