Volledig scherm
© ANP/Lex van Lieshout

Kennis pint grote bedragen terwijl slachtoffer in ziekenhuis ligt, eis maanden cel in

DEN BOSCH - Een bankpas stelen en er voor ruim drieduizend euro mee pinnen. Het moet drie verwante Helmonders op celstraffen van één tot vier maanden komen te staan, vindt de officier van justitie.

De vrouw zat in een rolstoel in de rechtszaal. Zij was de gedupeerde. Bij haar was een bankpas gestolen waarmee vorig jaar in Helmond voor 3280 euro was gepind terwijl ze in het ziekenhuis lag. En het ergste vond ze nog: een van de drie verdachten was destijds haar buurvrouw, met wie ze altijd een goede band had gehad. ,,Jij was als een nicht voor mij", riep ze de vroegere buurvrouw dinsdag toe.

De buurvrouw, Susanna S. (36) bekende net als de twee andere verdachten haar aandeel in de affaire. Maar het was allemaal niet haar idee geweest. Het idee kwam van haar verslaafde vriend, Raymond S. (36) - die naast haar in het strafbankje zat. Raymond S. - die een celstraf uitzit wegens een woningoverval - had haar onder druk gezet. ,,Ik had geld nodig en ik ben bang van hem", verklaarde Susanna. Raymonds moeder, Maria van de V. (57), was ook een paar keer - vermomd en wel - met de gestolen pas gaan pinnen. Ze kreeg daarvoor van haar zoon 150 euro.

Vertrouwen

Susanna kende de pincode die ze eerder in goed vertrouwen van de gedupeerde had gekregen om voor haar geld te kunnen gaan halen. Met die code had Raymond ook automatische afschrijvingen - voor de huur bijvoorbeeld - van de rekening laten terugboeken, zodat er steeds voldoende saldo op bleef staan.

Wat het drietal stellig ontkende, waren de vernielingen in het huis van de gedupeerde en de diefstallen. Een deur was kapot, de afzuigkap ook en er waren sieraden, een laptop, een geluidsinstallatie verdwenen. Hoe dat kon, wisten de drie niet. De gedupeerde vrouw vond dat 'godgeklaagd', liet ze horen.

Geen bewijs

Officier van justitie Caroline Krol kon niet bewijzen dat ze iets met de diefstal en beschadigingen van doen hadden, en liet ze buiten beschouwing. Tegen Raymond eiste ze vier maanden cel, tegen Susanna vier maanden waarvan twee voorwaardelijk en tegen Maria van de V. acht weken waarvan vier voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Helmond