Volledig scherm
Drukte op de N279 bij Aarle-Rixtel. © FotoMeulenhof

Kentekenonderzoek op N279 tussen Asten en Veghel

HELMOND - Op de N279 tussen Asten en Veghel en vice versa wordt vanaf het nieuwe jaar in kaart gebracht wie er gebruikmaken van de provinciale weg. Hiervoor worden vanaf komende maandag camera’s geïnstalleerd.

Het kentekenonderzoek loopt tot 1 april 2022. De informatie wordt gebruikt om frequente gebruikers van de N279 nieuwe mobiliteits- en vervoersdiensten aan te bieden gedurende de ombouw van de weg. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektrische deelauto’s, elektrische fietsen en elektrische scooters. Volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant voldoet het kentekenonderzoek aan de privacywet. Automobilisten die niet geregistreerd willen worden, kunnen dit aangeven via deze website.

Erg druk

Het is vaak erg druk op de N279 tussen Asten en Veghel. Om de doorstroming, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te verbeteren wordt de weg vanaf eind 2021 anders ingericht. Er komen onder meer ongelijkvloerse kruisingen en een omleiding bij de Helmondse wijk Dierdonk. In de aanloop naar de ombouw wordt geprobeerd om de situatie te verbeteren met ‘slimme’ toepassingen.

Sinds vorige maand liggen bij Keldonk bandenspanningsmeters voor vrachtwagens in de weg. Wie een probleem heeft, krijgt een melding op een bord langs de weg. Trucks met bandenproblemen spelen vaak een rol bij ongevallen. Vanwege de omvang van vrachtwagens ondervindt het verkeer bij zulke incidenten meestal veel hinder.

Weerstand

Tegen de ombouw van de N279 tussen Asten en Veghel bestaat overigens de nodige weerstand, zowel van gemeenten als van burgers. Er wordt gevreesd voor schade aan de natuur en verlies van woongenot. Bij Dierdonk krijgen sommigen de omleiding ‘in de achtertuin’.

In samenwerking met indebuurt Helmond