Robert van Doren is nu 3,5 veganistisch en zit zich in voor de vereniging AnimalRights. Hiermee probeert hij het veganisme te promoten.
Volledig scherm
Robert van Doren is nu 3,5 veganistisch en zit zich in voor de vereniging AnimalRights. Hiermee probeert hij het veganisme te promoten. © Aukje van Gijsel, Danielle Tempelaars, Robbert van Doren

Kerst zonder dierenleed: hoe kun je toch veganistisch eten?

HELMOND - Eten met mensen die een ander dieet volgen dan jij kan lastig zijn, vooral rond de kerstdagen. De Helmondse Danielle Tempelaars (36), Robbert van Doren (37) en Aukje van Gijsel (37) vertellen hoe het is om als veganist kerst te vieren.

Gezellig met elkaar samenzijn, dat vindt de Helmondse Danielle Tempelaars (36) het belangrijkste aan kerstmis. Ze is nu ruim een jaar veganist en consumeert daarom geen dierlijke producten; dus geen kaas, vlees, melk, eieren, honing en andere ingrediënten met dierlijke oorsprong. Zij viert kerst met haar niet-veganistische familie. En dat lukt wel doordat iedereen verschillende kleine gerechten maakt. "Je moet nu echt creatief koken", zegt ze.

Een veganistisch leefwijze is niet moeilijk, vindt Tempelaars. Haar boodschappen kan ze bij de normale supermarkten doen. Er komen steeds meer veganistische producten te liggen in deze winkels. Verder heeft Helmond de biologische winkel Ekoplaza met veel veganistische opties. Tempelaars: ,,Ik wil mijn familie vooral laten zien hoe leuk en makkelijk het is om veganistisch te koken." Ze is van plan om veganistische kerststol en kerstkoekjes te maken en deze stiekem tussen de cadeaus te leggen.

Ook Aukje van Gijsel (37) - sinds vorig jaar veganist, ze at al 17 jaar geen vlees - viert kerstmis met de hele familie. Zij kookt het driegangendiner, haar moeder zorgt voor het vlees en de rest van het eten is veganistisch. Op het menu staat bruschetta, zoete aardappelfrietjes, veel groente, vegan cheesecake en sorbetijs. "Mijn familie vindt het prima dat ik zo eet, zolang ik mijn eigen eten bereid", vertelt ze. Het blijft voor Van Gijsel lastig om de rest vlees te zien eten, maar ze weet dat het geen zin heeft om haar mening door te drukken. ,,Ik vind dat het je eigen keuze moet zijn wat je wel of niet eet", legt de veganist uit. Robbert van Doren (37) is 3,5 jaar veganist en doet actief aan promotie door zich in te zetten voor de vereniging AnimalRights. Hij viert Eerste Kerstdag met zijn veganistische broer en met zijn ouders. Ieder neemt een veganistisch gerecht mee. Een soort Amerikaanse party, noemt hij het.

Aukje van Gijsel is sinds vorig jaar veganist. Daarvoor at ze al 17 jaar vegetarisch.
Volledig scherm
Aukje van Gijsel is sinds vorig jaar veganist. Daarvoor at ze al 17 jaar vegetarisch. © Aukje van Gijsel, Danielle Tempelaars, Robbert van Doren
Danielle Tempelaars bereidt een pastasaus voor het gezin.
Volledig scherm
Danielle Tempelaars bereidt een pastasaus voor het gezin. © Aukje van Gijsel, Danielle Tempelaars, Robbert van Doren

In samenwerking met indebuurt Helmond