Volledig scherm
De Veestraat in Helmond. © Irene Wouters

Klimaat in Helmond belicht in Bethlehemkerk

HELMOND - Hoe is het gesteld met het Helmonds klimaat? Drie sprekers vertellen maandag 14 november in de Bethlehemkerk over hún klimaat in de stad: geestig, geestelijk en duurzaam. De avond begint om 19.30 uur aan de Sperwerstraat 2, entree is gratis.

Hieronder alvast een voorproefje van de klimaatsprekers.

Bert Kuijpers
Voormalig stadsdichter en cabaretier Bert Kuijpers vindt het 'geestige klimaat' in Helmond meer dan op orde. Als je wil lachen op zijn Helmonds, moet je volgens hem een avondje op de tribune zitten van het pover presterende Helmond Sport. "De humor daar is meesterlijk. Daar leer je relativeren." In zijn lezing wil Kuijpers specifiek het woon- en leefklimaat van de stad belichten. "Op een bepaalde manier is Helmond nog steeds dorps. Toch is Helmond in de laatste decennia uitgegroeid tot een stad die iets betekent."

Pim Verschoor
Predikant Pim Verschoor woont in Helmond sinds begin jaren tachtig. De protestante voorganger heeft de plaats zien ontwikkelen van groeistad naar volgroeide stad. "In die tijd nam de bevolking en de werkgelegenheid toe. Dat staat in contrast met de sluiting van kerken. Je moet plekken houden voor bezinning. Ook voor kleine dingen. Mensen zeggen: mooi die herfst. Je kunt het zien, maar kun je je ook verbinden? De natuur, een boom heeft een waarde op zich. Ik zie volop positieve ontwikkeling in die bewustwording."

Paul Smeulders
Wethouder duurzaamheid Paul Smeulders is 'groen' bestuurder vanuit een persoonlijke drijfveer. "Die komt uit het gevoel dat ik van jongs af aan heb dat ik er niet alleen voor mezelf ben. In Helmond probeer ik als wethouder voor elkaar te krijgen dat de stad in 2o35 klimaatneutraal is. Dat dit in Helmond zo leeft, komt doordat we de initiatieven vanuit de inwoners laten komen. Daarnaast is Helmond een stad van het doen."