Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Korting op jeugdzorg nekt gemeenten in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN / HELMOND - Opgelegde bezuiniging speelt gemeenten nu parten. Het kabinet moet die maatregel terugdraaien, vinden wethouders in deze regio. 

Het Rijk moet gemeenten meer geld geven voor uitvoering van de jeugdzorg. Dat vinden veel wethouders in deze regio. Gemeenten komen tekort op deze taak die zij sinds 2015 uitvoeren.  

De Eindhovense wethouder jeugdzaken Jannie Visscher zegt dat de gemeenten in Zuidoost-Brabant in een gezamenlijke brief het kabinet hebben gevraagd om een overgangsbudget voor de komende vier jaar. Visscher staat wel achter de overdracht van sociale taken aan gemeenten. ,,Maar en passant is daar een enorme bezuiniging aan gekoppeld. Terwijl het een gigantische operatie is die tijd nodig heeft." Het gaat voor heel Nederland om een bezuiniging van 2,5 miljard euro op sociale taken. Daarvan landt 200 miljoen bij de jeugdzorg. 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Jannie Visscher © Rene Manders

Haar Helmondse collega Margreet de Leeuw bevestigt dat dit gemeenten opbreekt. ,,We kregen dit opgelegd voor we de kans kregen om de transitie in te zetten. Het idee was dat gemeenten zorgtaken goedkoper konden uitvoeren, maar dat is niet reëel." Marnix Schlösser, wethouder in Deurne: ,,Ik hoop dat het Rijk zijn verantwoordelijkheid neemt, want de huidige budgetten voor jeugdzorg zijn niet toereikend, nu en in de toekomst."

Quote

Ik hoop dat het Rijk zijn verantwoor­de­lijk­heid neemt, want de huidige budgetten voor jeugdzorg zijn niet toereikend, nu en in de toekomst

Marnix Schlösser, wethouder in Deurne

Onderwerp van onderhandeling

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt aan een 'transformatiefonds' waar gemeenten met tekorten op jeugdzorg geld uit kunnen halen. Zowel Rijk als gemeenten zouden daar aan bij moeten dragen. Hoeveel geld in dat fonds moet komen is 'onderwerp van onderhandeling', zegt een woordvoerder.  

Gemeenten mogen met geld schuiven tussen de drie onderdelen van de sociale portefeuille: jeugdzorg, maatschappelijke opvang en participatie. Tekorten op jeugdzorg hoeven dus niet te leiden tot langere wachtlijsten.

 ,,We zijn er trots op dat er in de toegang tot de jeugdhulp op dit moment geen wachtlijsten zijn", zegt wethouder Jan Bevers van de gemeente Gemert-Bakel. Wethouder Stef Luijten van Bergeijk: ,,Onze jeugd staat voorop, daar bezuinigen wij niet op." Het tekort op jeugdzorg van een half miljoen euro vult hij aan uit reserves. ,,Onze gemeente staat er goed voor, dus we lossen dit zelf op. Ons doel is wachtlijsten wegwerken."

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Wethouder Stef Luijten © Rene Manders

Onvoldoende greep

Volgens Bevers ging de overgang van jeugdzorg zo snel dat gemeenten daar onvoldoende greep op konden krijgen. ,,De benodigde informatie komt nu pas langzaam maar zeker beschikbaar, waarmee we in de positie komen om te gaan sturen." Direct effect zal dat niet hebben, waarschuwt hij: ,,De tekorten in de jeugdzorg werk je niet met één draai aan de knop weg." 

Wethouder Jan van Tulden van Cranendonck vindt dat het Rijk vooral meer geld moet steken in preventie. Dat was al voor 2015 een taak van gemeenten, maar die kregen geen voordeel als dat tot kostenbesparing leidde. Van Tulden noemt dat 'een systeemfout'. ,,Het stapelt zich op: de achterstand die er al was met daarna een te snel ingevoerde systeemwijziging met een forse bezuiniging." 

In samenwerking met indebuurt Helmond