Volledig scherm
Voorzitter Johnny Sleegers presenteert de plannen van het Kring Gildefeest. © Rob Mientjes

Kring Gildefeest vol met festiviteiten in juni 2018

MIERLO-HOUT - Een gil(len)de kienavond, tonpraoters en optredens van onder andere Jeroen van der Boom, Tino Martin, vendeliers en trommelaars, keizers en koningen. Dat zijn enkele wapenfeiten van het Kring Gildefeest dat van 21 tot en met 24 juni 2018 in Mierlo-Hout plaats zal vinden. Dat kondigde Johnny Sleegers, voorzitter van Gilde Sint Antonius Abt vrijdag aan tijdens een persconferentie in Zaal Adelaars.

Het oudste gilde van Helmond (1451) is na 22 jaar weer aan de beurt om dit feest te organiseren. Voor de derde keer. Eerdere edities vonden plaats in ’88 en ’96. Naast de 21 gilden van Kring Peelland zullen ook een zestal internationale gilden acte de presence geven, waaronder het Kolveniersgilde uit zusterstad Mechelen.

Voorbereidingen

Vijf commissies zijn ingericht om het Kring Gildefeest tot een succes te maken. Het vraagt veel werk en support van sponsors. Vanaf 2016 zijn de voorbereidingen al aan de gang. Op het terrein van sportpark de Beemd vindt alles plaats en gaat het gilde geheel in traditie, broederlijk en zusterlijk, deelnemers en bezoekers met elkaar verbinden. Door optochten en spelen, voor jongeren en ouderen.

Traditie

Het gilde kent een lange traditie. In de Middeleeuwen zijn de gilden ontstaan als beroepsverenigingen. Smeden, timmerlieden, notabelen, ze verenigden zich en stonden samen sterk . Uit de gilden ontstonden weer de schuttersgilden. Als bewakers van de stad namen deze gilden een belangrijke en machtige positie in. Daar horen ook vlaggen , uniformen, schilden en wapens bij. Op zondag 24 juni 2018 zal door Mierlo-Hout een grote optocht trekken met vendeliers en trommelaars, met koningen en keizers, en tegenwoordig ook met koninginnen en keizerinnen. Geheel in traditie en met gemeenschapszin. 

Volledig scherm
Wapenschilden Sint Antonius Abt. © Rob Mientjes
  1. Geen wereldtitel voor Daisy Mertens van Vuurvogel Helmond: Peter Tabichi uit Kenia is de beste
    VIDEO

    Geen wereldti­tel voor Daisy Mertens van Vuurvogel Helmond: Peter Tabichi uit Kenia is de beste

    DUBAI/HELMOND - Peter Tabichi uit Kenia is de beste leraar van de wereld. Dat werd zojuist bekendgemaakt op de slotmanifestatie van het Global Education & Skills Forum in Dubai. En dus gaat de titel niet naar Daisy Mertens, juf van groep 7 op basisschool de Vuurvogel in Helmond. Voor de finale bleven na enkele selectierondes tien kandidaten over uit een totaal van meer dan tienduizend genomineerden uit 179 landen.

In samenwerking met indebuurt Helmond