Volledig scherm
Kunstenaar Peter de Bruin thuis in Helmond. Aan de muur hangen enkele van de zeventig voorstudies die hij maakte, op zoek naar 14 geslaagde composities. © FotoMeulenhof

Kunstenaar Peter de Bruin trakteert Helmond op gratis werken à la De Stijl

VideoHELMOND - In Helmondse wijken duiken vanaf eind april schilderijen op van Peter de Bruin. Hij eert daarmee De Stijl. Wie de doeken mooi vindt, mag ze mee naar huis nemen. 

De Stijl krijgt in 2017  veel aandacht, omdat de kunststroming een eeuw geleden ontstond. De Stijl, dat is het schilderwerk van Mondriaan en de stoel van Rietveld. Heldere lijnen en strakke vlakken dus. Functioneel ook. In de kleuren rood, geel en blauw, zwart en wit.

Atelier
Een beetje zoals het huis van Peter de Bruin (61) is ingericht. Waar de meeste mensen een woonkamer hebben, heeft de Helmonder op de begane grond zijn atelier.  

Beneden hangen tientallen doeken, planken en kartonnen vellen beschilderd in primaire kleuren. Het vliegengordijn in de achterdeur is zelfs rood-geel-blauw-zwart-wit. Net als de schutting om de tuin en de ombouw voor de kliko’s. 

„Ik heb al interesse in de De Stijl sinds ik op de avondopleiding zat van de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, van 1974 tot 1979. Toen werkte ik ook al met primaire kleuren.” De Bruin roemt de filosofie achter de kunststroming. „Het zoeken naar een wereld in harmonie en evenwicht.”

Cacaofabriek
De Bruin exposeerde de afgelopen jaren onder meer in de Cacaofabriek en deed eerder het project ‘Helmond in Beeld’. Daarbij verwerkte hij foto’s van bijvoorbeeld de binnenstad (waar hij is geboren) met acrylverf en computerprints op hout. 

In 2017 is het tijd voor ‘Helmond Kunst in Stad, een ode aan De Stijl 1917-2017’. De Bruin maakt veertien schilderijen, voor elk jaar dat De Stijl bestond één. Het zijn composities van - hoe kan het anders - primaire kleuren in een vierkant, gemaakt van acrylverf op linnen, formaat vijftig bij vijftig centimeter.

Het afgelopen jaar maakte De Bruin zeventig voorstudies, waaruit hij de veertien werken heeft gekozen. „Eind april ga ik de eerste in een wijk plaatsen. Op een bank of in een park. Met een briefje erbij: alstublieft, u mag dit meenemen. Waar en wanneer precies verklap ik niet.”  

In samenwerking met indebuurt Helmond