Volledig scherm
Zelfportret van Yvonne Michiels. © Yvonne Michiels

Kunstenares Yvonne Michiels uit Helmond: Het gaat mij om de kwetsbaarheid

HELMOND - Het model kijkt onbevangen en zelfverzekerd recht in de lens. Maar de Helmondse kunstenares Yvonne Michiels ziet iets anders. ,,Het gaat mij om de kwetsbaarheid", zegt ze. 

Het zijn opvallende fotomontages die Michiels maakt. Intensief bewerkt. ,,Ja, photoshop is echt mijn 'tool'. Daar doe ik alles mee." Voor de fotoserie 'stad' zet ze haar modellen een pruik op van een afro-kapsel. In dat kapsel monteert ze vervolgens haar impressie van een stad. 

Tranen
Ze pakt het portret 'Parijs' erbij. In het haar van het model is in eerste instantie alleen maar een  wat impressionistisch overzicht van de lichtstad te zien. Maar ze wijst op een detail: een gestileerde traan onder de beide ogen. ,,Dit heb ik gemaakt vlak na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo", zegt Michiels. En daardoor wordt het toch een meer beladen beeld. ,,Die tranen maken het compleet. Het gaat om de eenzaamheid van een jonge vrouw in een grote stad."

Het is niet een meisje in een omgeving, maar een omgeving in het meisje. In die omschrijving kan ze zich goed vinden.De 50-jarige kunstenares werkt vooral met jonge vrouwen, zo tussen de 18 en 25 jaar. ,Die proberen hun kwetsbaarheid nog te verdoezelen. Een oudere vrouw doet dat minder."

In de serie 'oude meesters' monteert ze beelden van bloemstillevens van schilders uit de gouden eeuw. Alweer: het is niet wat het lijkt. ,,Deze serie gaat om vergankelijkheid en kwetsbaarheid", licht ze toe. ,,Het beeld moet krachtig zijn, maar er mag ook iets te raden over blijven.

Zoeken op straat
Michiels werkt niet met professionele fotomodellen. Ze kijkt liever rond op straat, op zoek naar een gezicht dat de kwetsbaarheid uitdrukt waar ze naar zoekt. ,,Zo zag ik laatst een jonge vrouw langs het kanaal lopen in Helmond. Ik spreek zo'n vrouw dan aan, maar ik benader haar wel voorzichtig. Ik vertelt haar dat ik haar wil fotograferen, maar zeg er dan wel direct bij: 'Denk er over na. Praat met je ouders'. Dan leg ik uit wat ik wil en hoe ik werk. Voor zo'n vrouw is dat natuurlijk spannend." Als het definitieve portret klaar is, reageren niet alleen veel modellen bij verrast, maar ook de moeders. 

Volledig scherm
Een foto uit de serie bloemstillevens. © Yvonne Michiels

Als het even kan maakt ze de foto's in haar atelier in Stiphout. Maar vaker trekt ze de wereld in. ,,Binnenkort ga ik naar Ibiza-stad, daar ken ik een meisje dat ik wil fotograferen. En ik wil ook graag snel terug naar Marrakesh in Marokko, waar ik onlangs met een groep vrouwen ben geweest. Dat is zo'n kleurrijke stad." zichzelf als model gebruiken wil ze niet. ,,Een zelfportret komt voor mij te dichtbij."

Michiels, geboren in Eindhoven, is al van kinds af aan met kunst bezig. ,,Mijn moeder zei: als jij iets maakt loopt je te zingen'. Ik wil altijd iets creëren. Ik heb alles gedaan, je kan het zo gek niet verzinnen. Tekenen, schilderen, aquarellen, grafiek." Een eerste doorbraak beleefde zij met haar collages van plastic tasjes die ze vanuit de hele wereld kreeg toegestuurd. Ze laat er een zien: ,,Als je goed kijkt, zie je daar  toch weer een vrouwenportret in." 

Volledig scherm
Uit de stedenserie: Parijs. © Yvonne Michiels

Kosten
De laatste tijd gaat het haar voor de wind. Zo zijn bijna alle foto's uit haar stedenreeks, die nog niet is afgesloten, al verkocht ,,Dat is toch de droom van elke kunstenaar", zegt Michiels. Van elke foto maakt ze negen afdrukken, niet meer. ,,Het moet ook niet op elke hoek van de straat verkocht worden", vindt ze. De prijs van rond de vierduizend euro per stuk weerhoudt de kopers niet. ,,Ik moet ook veel kosten maken. Mijn portretcamera, het reizen, het afdrukken."

Vanaf donderdag 20 juli exposeert Michiels  solo in galerie Van Dun Contemporary Art in Oisterwijk. Maar haar werken zijn ook te zien in galerieën in Utrecht, Amsterdam, Barcelona, New York en Miami. 

Wil ze ook in eigen stad exposeren? ,,Dat vinden galerieën soms lastig, omdat je dan ook uit eigen atelier kunt verkopen." Ze heeft recent wel speciaal een foto gemaakt voor een expositie in de Cacaofabriek. Ze haalt de foto erbij: een vrouwportret met in het haar een collage van cacaobonen. 

In samenwerking met indebuurt Helmond