Volledig scherm
Alexander Bogaerts © Rob de Bruyn

Kunstkwartier Helmond zoekt volwassenen

HELMOND - Jongeren weten goed de weg te vinden naar het Kunstkwartier in Helmond. Volwassenen veel minder. Een speciale open dag wakkerde enig enthousiasme aan.

Twee minuten krijgen ze. Twee minuten om een zittend, mannelijk model te tekenen. Twee minuten zijn snel voorbij, ervaren de vijf deelnemers aan de workshop modeltekenen. Als docent Julienne Tullemans aangeeft dat de tijd om is, klinkt een welgemeend ‘potverdorie!’.

Het Kunstkwartier aan de Kromme Steenweg in Helmond houdt een open dag speciaal voor volwassenen. Want die blijken een stuk lastiger te strikken voor een cursus dan jongeren. „We gaan de bezoekers vandaag zeker vragen wat voor hen geschikte momenten zijn. Dat hebben we nog niet scherp in beeld”, zegt Fred Weijers, hoofd Kunst en Cultuur.

Er zijn zestien verschillende workshops, variërend van beeldhouwen en ontwerpen tot muziek, dans en het inspannende ontspannende pilates. Buiten straalt de najaarszon. Toch hebben ongeveer dertig belangstellenden de weg naar het Kunstkwartier gevonden.

Verhoudingen

Ronde twee bij het modeltekenen. Het model staat nu en opnieuw geldt een limiet van twee minuten. „Modeltekenen is de beste manier om te leren tekenen, vanwege de vormen en de verhoudingen waar je rekening mee moet houden”, doceert Tullemans.

Meneer en mevrouw Bogaerts komen een kijkje nemen. Ze mogen meteen meedoen, als ze willen. Hij, Alexander, wil wel een poging wagen tijdens de derde ronde. Het model zit weer. Ditmaal krijgen de tekenaars twintig minuten. „Kunnen ze ook wat meer details aanbrengen”, aldus Tullemans.

Bogaerts (67) krijgt gaandeweg wat persoonlijke tips van de tekendocent. „Goede aanwijzingen”, meldt hij na afloop. „Ik heb vroeger veel getekend. Maar niet eens als hobby, niks serieus. We hadden gelezen over deze open dag en wilden even kijken.” Of hij een cursus gaat volgen? „Misschien wel. Ik ben sinds een halfjaar met pensioen. Het zou een mooie tijdbesteding kunnen zijn.”

Ambacht

Door naar de workshop Keramiek. Met behulp van een mal knutselt Avelien Meinardi een schaaltje. „Er zijn weer meer mensen die een ambacht willen leren”, meldt docent Andres Bauer goedgemutst. „Ik kan eigenlijk niet té veel mensen werven. Ik geef drie cursussen per week. Alleen de maandagavond zit nog niet vol.”

Mevrouw Meinardi (73) gaat er over denken of een cursus Keramiek, pottenbakken als het ware, iets voor haar is. „Ik zit hier al op schilderles. Maar ik merk dat ik kleien ook leuk vind. Misschien weer eens iets nieuws proberen.”

Volledig scherm
Avelien Meinardi © Rob de Bruyn

In samenwerking met indebuurt Helmond