Onderzoek in Helmond, nadat een man naakt en bebloed werd aangetroffen. Niet veel later is hij overleden.
Volledig scherm
Onderzoek in Helmond, nadat een man naakt en bebloed werd aangetroffen. Niet veel later is hij overleden. © Fotopersburo Bert Jansen/Harrie Grijseels

Langer onderzoek dood naakte man in Helmond

HELMOND - Of de politie goed heeft gehandeld rond de dood van een man die naakt en verward door de Helmondse wijk Mierlo-Hout rende, wordt pas over een paar maanden duidelijk. Er wordt eerst onderzoek gedaan.

Het gaat nog maanden duren voordat definitief duidelijk wordt of de agenten juist hebben gehandeld toen zij anderhalve week terug in Helmond werden geconfronteerd met een naakte, verwarde man. Dat heeft te maken met de uitslag van een toxicologisch onderzoek. De man werd onwel toen agenten hem in een politieauto - in plaats van een ambulance - naar het ziekenhuis besloten te brengen. Hij overleed.

Eerder maakte justitie al bekend dat de man die bewuste nacht drugs had gebruikt, zo was gebleken uit onderzoek naar bloed en urine. Bij het toxicologisch onderzoek wordt daar heel nauwkeurig naar gekeken en moet ook duidelijk worden welke drugs en hoeveel drugs de man had gebruikt. En, misschien nog belangrijker, welke rol die heeft gespeeld bij zijn dood.

Omdat de antwoorden nog maanden op zich laten wachten, zou dat betekenen dat zowel nabestaanden als betrokken agenten lang in onzekerheid zitten. Justitie komt waarschijnlijk al eerder met een voorlopige conclusie van het onderzoek dat nu door de Rijksrecherche wordt uitgevoerd. Wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk.

Zaterdagnacht 11 januari rende een verwarde man naakt rond in de Helmondse wijk Mierlo-Hout. Nadat agenten de man onder controle hadden gekregen, zou het slachtoffer ongeveer twintig minuten op straat hebben gelegen omdat er volgens de politie geen ambulance beschikbaar was. Uiteindelijk besloten de agenten hem zelf te vervoeren. Onderweg naar het ziekenhuis werd de man onwel. De richtlijn bij de politie is dat het vervoeren van gewonde mensen wordt overgelaten aan ambulances.

Om te kijken of de agenten juist hebben gehandeld, zijn zij bevraagd. Ook heeft de Rijksrecherche met getuigen gesproken en zijn de beelden bekeken van de bodycam die de agenten droegen. De ambulancedienst heeft op zijn beurt onderzocht waarom er geen ziekenwagen kon komen en of er de bewuste nacht een ziekenwagen beschikbaar was.

In samenwerking met indebuurt Helmond