Volledig scherm
De flats aan de Vinkelaan in Helmond. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Last van de bovenburen? 'U kunt beter verhuizen', luidt advies aan Helmondse

HELMOND - Al bijna een jaar ervaart Kim Verbaarschot uit Helmond geluidsoverlast van haar bovenburen. Verhuurder Woonpartners lijkt machteloos te staan.

Kim Verbaarschot (29) uit Helmond is ten einde raad. Al bijna een jaar heeft ze last van luidruchtige bovenburen in een flat aan de Vinkelaan. Pogingen om met hen in gesprek te komen strandden bij de voordeur. Verzoeken aan verhuurder Woonpartners om op te treden leverden niets op.

Verhuizen?
Deze week zou Verbaarschot na lang heen en weer mailen om tafel gaan met Woonpartners én haar Poolse bovenbuurvrouw. Die kwam niet opdagen. "Toen kreeg ik van Woonpartners te horen of het niet slim zou zijn om rond te kijken naar een andere woning. Toen brak mijn klomp. Dit is toch de omgekeerde wereld? Waarom zou ik moeten verhuizen omdat een ander overlast veroorzaakt?"

Woonpartners zegt de zaak te betreuren. "We hebben sinds de vorige publicatie nagedacht wat we hiermee kunnen. Ik heb niet gehoord dat iemand gezegd heeft dat de huurster moet verhuizen."

Publiciteit
Afgelopen augustus deed Verbaarschot in het ED al haar verhaal over de aanhoudende geluidsoverlast. Verbaarschot zocht de publiciteit omdat zij vermoedde dat burengerucht steeds vaker voorkomt en woningcorporaties daar onvoldoende tegen kunnen optreden. Die stijging is bevestigd door de Woonbond.

De stijging in woonoverlast zit deels in het groeiende aantal arbeidsmigranten in huurhuizen. "Dat leidt tot cultuurverschillen", aldus de woordvoerster Woonpartners. "We denken na hoe we daar aandacht aan kunnen geven, misschien in ons woonblad. Je moet er nu eenmaal mee dealen. Al geven niet alle Poolse mensen overlast natuurlijk."